Turecká vláda chce oživiť mierový proces s Kurdmi

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 13:14 • 2 min
Turecká vláda chce oživiť mierový proces s Kurdmi

ANKARA - Vláda tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana predložila dnes parlamentu návrh zákona, ktorý má prispieť k pokročeniu v uviaznutom mierovom procese s kurdskými povstalcami.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona prišiel niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v Turecku, v ktorých sa očakáva kandidatúra Erdogana. Nový zákon by mu mohol pomôcť získať hlasy Kurdov, konštatovala agentúra AP.
     

Vláda by podľa návrhu dostala právomoc podniknúť všetky opatrenia, ktoré považuje za potrebné na postup v rozhovoroch. Okrem iného by mohlo ísť o kroky na "rehabilitáciu" kurdských bojovníkov, ktorí zložia zbrane. Štátni predstavitelia zapojení do rokovaní s povstaleckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je oficiálne vyhlásená za teroristickú organizáciu, by mali imunitu pred stíhaním.
     

Kurdskí povstalci minulý rok súhlasili s prímerím, neskôr však zastavili odchod bojovníkov z Turecka s tým, že vláda nedodržala svoje prísľuby, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona