Turecká strana AKP by v predčasných voľbách získala opäť väčšinu

NETKY.SK • 10 August 2015, 17:27 • 2 min
Turecká strana AKP by v predčasných voľbách získala opäť väčšinu

ANKARA - Ak by sa v Turecku uskutočnili predčasné voľby teraz, Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) by získala opäť parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júnových voľbách, keďže v uplynulých dvoch mesiacoch získavala podporu. Ukázal to najnovší prieskum inštitútu MAK, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Je to už druhý prieskum za týždeň, podľa ktorého by AKP založená prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom mohla znova vytvoriť vládu jednej strany. Aj prieskum inštitútu SONAR minulý týždeň ukázal, že by AKP mohla získať späť parlamentnú väčšinu a vládnuť sama.

 

Naznačuje to, že nárast násilností medzi vládnymi silami a kurdskými militantmi získava AKP podporu.

 

Z prieskumu MAK vyplynulo, že ak by boli teraz predčasné voľby, AKP by získala 44,7 percenta hlasov. To je takmer o štyri percentá viac oproti výsledku z júnových volieb (40,9 percenta).

 

Rokovania o vytvorení vlády, ktoré sa začali mesiac po voľbách zo 7. júna, zatienila turecká ofenzíva voči kurdským militantom a extrémistom Islamskému štátu (IS) v Sýrii a Iraku, ako aj nárast násilností medzi vládnymi silami a kurdskými militantmi v juhovýchodnom Turecku.

 

Kritici tvrdia, že po tom, ako sa AKP nepodarilo vytvoriť väčšinovú koalíciu, chce Erdogan využiť operácie proti militantom na získanie podpory od nacionalistov a otvoriť si cestu k predčasným parlamentným voľbám.

 

Premiér Ahmet Davutoglu sa dnes stretne s vodcom hlavnej opozičnej strany CHP Kemalom Kiličdaroglom, ale poslanci oboch strán sú toho názoru, že vytvorenie spoločnej koalície by bolo zložité.

 

Z prieskumu MAK vyplýva, že sekulárna Republikánska ľudová strana (CHP) a nacionalistická Strana národného hnutia (MHP) by v predčasných voľbách skončili prakticky s rovnakými výsledkami ako v júnových voľbách, zatiaľ čo podpora prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) by klesla z júnových vyše 13 percent na 10,7 percenta.

 

Prieskum MAK sa uskutočnil v dňoch 4. až 8. augusta v 20 tureckých provinciách. Vyše polovica z 5500 respondentov v ňom označila vojenské operácie štátu proti Islamskému štátu a kurdským militantom za nevyhnutné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies