Turecká prokuratúra žiada päťročné väzenie pre lídra prokurdskej strany Demirtaša

NETKY.SK • 12 August 2016, 16:23 • 2 min
Turecká prokuratúra žiada päťročné väzenie pre lídra prokurdskej strany Demirtaša

ANKARA - Turecká prokuratúra žiada päťročný trest odňatia slobody pre predsedu a ďalšieho popredného člena prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorí sú obvinení zo šírenia "propagandy pre teroristickú organizáciu".

slovakia

left justify in out

V dnes zverejnenej žalobe hlavná prokuratúra v Istanbule obvinila predsedu HDP Selahattina Demirtaša a poslanca tejto strany Sirriho Süreyyu Öndera za základe prejavov, s ktorými vystúpili v roku 2013. Údajne sa v nich vyjadrovali pochvalne o zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK) a jej uväznenom vodcovi Abdullahovi Öcalanovi. V tom čase prebiehal mierový proces medzi Ankarou a povstalcami z PKK, ktorý neskôr stroskotal.

 

Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters s tým, že termín procesu zatiaľ nebol stanovený.

 

Stíhanie predstaviteľov HDP umožnilo hromadné zrušenie imunity mnohých poslancov tureckého parlamentu, o ktorom zákonodarný zbor rozhodol v máji. Opatrenie sa týka najmä poslancov HDP, no i ďalších parlamentných strán.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP z toho, že je predĺženou rukou PKK v politike, a opakovane vyzýval na postavenie jej poslancov pred súd pre obvinenia súvisiace s terorizmom. HDP popiera priame kontakty s PKK, ktorú majú na zozname teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona