Turecká prokuratúra zastavila vyšetrovanie aféry, čo ohrozila ambície Erdogana

NETKY.SK • 19 Október 2014, 12:02 • 2 min
Turecká prokuratúra zastavila vyšetrovanie aféry, čo ohrozila ambície Erdogana

ANKARA - Turecká prokuratúra prestala viesť vyšetrovanie voči niekoľkým desiatkam ľudí podozrivých z úplatkárstva a korupcie.

slovakia

left justify in out

Rozsiahla aféra, ktorá sa v Turecku prevalila vlani koncom roka, sa týkala 53 ľudí a vážne ohrozila pozíciu vtedajšieho premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa medzičasom stal prezidentom krajiny.
      

Ako včera informovala agentúra Anadolu, prokuratúra v Istanbule, ktorá kauzu vyšetrovala, v piatok uviedla, že niet právnych dôvodov na ďalšie súdne konanie voči podozrivým, medzi ktorými sú aj synovia dvoch bývalých ministrov a nemenovaný prominentný iránsky podnikateľ.
      

Vyšetrovatelia sa oddelene zaoberali aj podozreniami vznesenými voči Erdoganovmu synovi, skúmanie tohto prípadu však zastavili už v septembri.
      

Organizácia Transparency International vo svojom stanovisku k rozhodnutiu istanbulskej prokuratúry uviedla, že "vyvoláva otázky o tom, či je Turecko právnym štátom".
      

"Ide o závažné obvinenia a tureckí občania musia vidieť, že ide o transparentnú súdnu procedúru, ktorá mala ukázať, že ľudia pri moci nie sú beztrestní," povedala Oya Özarslanová, ktorá vedie tureckú pobočku Transparency International. "To, že prípad nebol uzavretý, je zlým signálom pre boj proti korupcii," upozornila.
      

Turecká vláda svojho času odmietla obvinenia z korupcie a trvala na tom, že vyšetrovanie proti Erdoganovým spojencom a synovi zinscenoval vplyvný duchovný Fethullah Gülen, žijúci v USA, v snahe zvrhnúť vládu. 
      

Po tom, ako sa vlani v decembri prevalila táto rozsiahla korupčná afére, boli odvolané, vypočúvané, uväznené alebo na iné miesto preložené stovky policajných dôstojníkov a zamestnancov súdov a prokuratúry. Napriek závažnosti obvinení, ktoré sa týkali aj ľudí v Erdoganovom najbližšom okolí, tento politik v auguste hladko vyhral prezidentské voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona