Turecká prokuratúra uvalila väzbu na islamistov podozrivých z prípravy útoku

NETKY.SK • 4 November 2015, 09:35 • 2 min
Turecká prokuratúra uvalila väzbu na islamistov podozrivých z prípravy útoku

ISTANBUL - Turecká prokuratúra uvalila vyšetrovaciu väzbu na deväť údajných členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí sú podozriví z prípravy samovražedného atentátu. Jeho terčom malo byť sídlo jednej z politických strán v Istanbule.

slovakia

left justify in out

Dvoch z podozrivých polícia zadržala po krátkej automobilovej naháňačke v meste Gaziantep v juhovýchodnom Turecku. Sedem ďalších osôb zadržala počas následných razií, spresnil v noci nadnes úrad guvernéra rovnomennej provincie. Prokuratúra minulý týždeň oznámila, že má silné dôkazy o tom, že bunka IS z Gaziantepu uskutočnila sériu bombových útokov, ktoré vyvrcholili 10. októbra dvoma samovražednými bombovými atentátmi na mierové zhromaždenie v hlavnom meste Ankara.

 

Tento teroristický čin si vyžiadal vyše 100 mŕtvych. Ankarská prokuratúra v písomnom oznámení z konca októbra uviedla, že elektronické dôkazy naznačujú, že bomboví útočníci podnikli atentát v Ankare preto, aby podkopali politickú stabilitu v krajine a oddialili parlamentné voľby naplánované na 1. novembra. Oba súbežné samovražedné bombové útoky v Ankare si vyžiadali životy vyše 100 ľudí. Išlo o najhorší útok v novodobých dejinách Turecka a bol zacielený proti mierovému zhromaždeniu prokurdských aktivistov a občianskych skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona