Turecká polícia zatkla suspendovaných starostov z juhovýchodnej provincie Mardin

NETKY.SK • 21 November 2016, 15:08 • 2 min
Turecká polícia zatkla suspendovaných starostov z juhovýchodnej provincie Mardin

ISTANBUL - Turecká polícia v rámci vyšetrovania teroristických aktivít zatkla dnes dvoch starostov z juhovýchodnej provincie Mardin, ktorým Ankara minulý týždeň pozastavila výkon funkcie a nahradila ich predstaviteľmi ministerstva vnútra. Agentúra Anadolu o tom informovala s odvolaním sa na nemenované zdroje z bezpečnostného sektora.

slovakia

left justify in out

Ahmeta Türka, starostu provinčného hlavného mesta Mardin, a Emina Irmaka, starostu priľahlého okresu Artuklu, prišli zatknúť v mieste ich bydliska po tom, ako už 17. novembra skončili v rukách polície starostovia z juhovýchodných provincií Tunceli a Van, ako aj ďalší štyria obecní predstavitelia.


Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomína, že ide o územné celky, ktoré boli spravované politikmi prokurdskej Demokratickej strany regiónov (DBP). Vo vyšetrovacej väzbe sa podľa nej nachádza až 39 starostov podozrivých z napojenia na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), považovanú v Turecku i zahraničí za teroristickú organizáciu.


Koncom októbra turecké orgány zatkli pre podozrenie z podporovania terorizmu aj Gültan Kišanakovú, guvernérku provincie Diyarbakir, ktorá je takisto členkou mimoparlamentnej DBP. Začiatkom novembra bolo tiež zatknutých 13 zákonodarcov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorá je prepojená s DBP, vrátane jej spolupredsedov Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovej.


Podľa DPA je Türk nezávislým politikom, má však blízko k DBP, ktorá pôsobí na komunálnej úrovni a zvyčajne obsadzuje posty dvojmo. Spolustarostkou Mardinu bola až do prevzatia tamojšej samosprávy ministerstvom vnútra zástupkyňa aramejskej menšiny Februniye Akyol, jediná kresťanka v takejto funkcii na území Turecka. HDP poprela akékoľvek prepojenie s terorizmom, odsúdila násilie a vyhlásila, že nie je súčasťou PKK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies