Turecká polícia zatkla režiséra nového filmu o vlaňajšom puči

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 14:54 • 2 min
Turecká polícia zatkla režiséra nového filmu o vlaňajšom puči

ISTANBUL - Turecká polícia zadržala dnes filmového režiséra a producenta Aliho Avciho, podozrivého z napojenia na exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania vlaňajšieho pokusu o prevrat.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP. Turecký filmár je producentom životopisného filmu Reis (Vodca) o tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Snímka mala premiéru tento rok, pričom zožala nesmierne negatívne kritiky. Film zobrazuje Erdoganovo detstvo a dospievanie v drsnej istanbulskej štvrti Kasimpaša a tiež roky 1994-98, keď bol starostom Istanbulu.

 

Ali Avci je zároveň režisérom úplne nového tureckého filmu Uyaniš (Prebúdzanie), ktorý je podľa zverejneného traileru zjavne fiktívnym zobrazením vlaňajšieho pokusu o prevrat.

Filmová upútava totiž zachytáva víťazstvo pučistov, ktorým sa podarilo uspieť, pričom usmrtili aj prezidentových spolupracovníkov a rodinu. Celý trailer sa končí scénou, v ktorej jeden z pučistov drží pri Erdoganovej hlave zbraň.

 

Turecko si v týchto dňoch rôznymi podujatiami pripomína výročie potlačeného pokusu o prevrat z 15. júla 2016. Ankara tvrdí, že prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú riadi z amerického exilu duchovný Fethullah Gülen.

 

Od pokusu o prevrat prebiehajú v Turecku politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už vyše 100.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

 

Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na Gülenových prívržencov. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies