Turecká polícia zatkla ďalšie osoby v kauze vyšetrovania ilegálneho odpočúvania

NETKY.SK • 25 Február 2015, 13:47 • 2 min
Turecká polícia zatkla ďalšie osoby v kauze vyšetrovania ilegálneho odpočúvania

ISTANBUL - Turecká polícia v rámci ďalšieho záťahu súvisiaceho s vyšetrovaním ilegálneho odpočúvania politikov zadržala desiatky ľudí. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Razia sa uskutočnila simultánne v 20 provinciách i v hlavnom meste Ankara. Jej hlavným terčom boli sympatizanti duchovného Fethullaha Gülena, vodcu hnutia Hizmet, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan ešte ako premiér podozrieval z prípravy štátneho prevratu. Gülen a Erdogan bývali spojencami, teraz sú z nich úhlavní ideologickí nepriatelia.

     

Nemenovaný bezpečnostný zdroj podľa agentúry Reuters informoval, že zatykače boli vydané na 54 podozrivých, pričom 37 z nich zatkli počas simultánne uskutočnených razií na rôznych miestach Turecka. 

     

V súvislosti s kauzou nezákonného odpočúvania sa vyšetrovaniu podrobili už desiatky policajtov, policajných dôstojníkov či vládnych úradníkov, ktorí sú podozriví zo sympatizovania s Gülenom a cieľmi jeho hnutia.
     

Erdogan obviňuje Gülena, že sa v Turecku snaží vytvoriť svoj "štát v štáte" a chce prostredníctvom nelojálnych štátnych úradníkov a zamestnancov zosadiť súčasné vedenie krajiny. 
     

Gülena a jeho sympatizantov podozrieva aj z rozpútania škandálu súvisiaceho s odhalením korupcie vo vládnych kruhoch, ktorý koncom roka 2013 vážne ohrozil vtedajšiu Erdoganom vedenú vládu. V čase, keď škandál vrcholil, sa na internet dostali nahrávky ilegálne odpočúvaných telefonických rozhovorov vysokopostavených predstaviteľov štátu. V dôsledku týchto káuz boli funkcií zbavené alebo na iné miesto preradené tisíce policajtov, sudcov a prokurátorov. 
     

Turecký súd vlani v decembri vydal na Gülena zatykač pre podozrenie z vedenia zločineckej organizácie a zrušil platnosť jeho tureckého pasu. Gülen, ktorý žije od roku 1999 v dobrovoľnom exile v USA, všetky obvinenia popiera.    V utorok naňho turecký súd vydal zatykač pre podozrenie zo založenia teroristickej organizácie. Rovnaký zatykač v Turecku vydali aj na novinára a bývalého policajta Emreho Uslua.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies