Turecká polícia zatkla 44 právnikov, kritizovali policajný zásah

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 13:19 • 2 min
Turecká polícia zatkla 44 právnikov, kritizovali policajný zásah

ISTANBUL - Turecká advokátska komora ostro protestuje proti zatknutiu 44 právnikov v budove súdu v istanbulskej štvrti Çaglayan.

slovakia

left justify in out

Právni zástupcovia žiadali o vyšetrenie brutálneho zásahu polície proti demonštrantom v Istanbule a Ankare, uviedol v utorok prezident komory Metin Feyzioglu pre agentúru dpa. Namiesto začatia vyšetrovania polícia právnikov zatkla. "Turecká polícia počas demonštrácií v minulých dňoch používala zbrane so slzotvorným plynom priamo proti ľuďom. Preto je toľko zranených," povedal Feyzioglu. Právnici tým chceli "prebudiť slepú a hluchú štátnu prokuratúru". Prokurátor zodpovedný na súde za bezpečnosť však zavolal políciu. "Boli to strašné scény," povedal Feyzioglu. Komora advokátov v utorok večer rokovala o prepustení svojich členov. "Prokuratúra mi však povedala: A čo ak sú to teroristi?" povedal Feyzioglu.

Protivládne protesty v Turecku počas noci z utorka na stredu sprevádzalo zatiaľ najhoršie násilie od ich vypuknutia pred necelými dvoma týždňami. Iba niekoľko hodín pred plánovaným stretnutím premiéra Recepa Tayyipa Erdogana s organizátormi protestov námestie Taksim pripomínalo "bojisko", keď sa polícia snažila pomocou slzotvorného plynu a vodných diel rozohnať niekoľko desiatok tisícov ľudí skandujúcich protivládne slogany. Podobná situácia panovala v uliciach Ankary, kde sa zišiel približne päťtisícový dav. Polícia demonštrantov v stredu vytlačila z centra Istanbulu. Námestie Taksim, epicentrum nepokojov, je plne pod kontrolou polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies