Turecká polícia zadržala synovca Fethullaha Gülena

NETKY.SK • 6 December 2017, 09:48 • 2 min
Turecká polícia zadržala synovca Fethullaha Gülena

ANKARA - Turecká polícia zadržala v Ankare synovca moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vedenie krajiny obviňuje zo zosnovania pokusu o vojenský prevrat z júla 2016. Informoval o tom televízny kanál NTV.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja Salmana Gülena zadržali v rámci protiteroristickej operácie, ktorá sa uskutočnila v Ankare. Polícia pritom urobila razie na 65 adresách, kde sa mohli zdržiavať predpokladaní členovia Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ). Súd vydal príkaz na zadržanie 87 osôb, ale polícii sa podarilo dolapiť len 47 z nich.

 

Vo februári tohto roku súd tureckej provincie Manisa nariadil vziať do väzby iného Gülenovho synovca - syna Gülenovej sestry. Súd ho obvinil z členstva vo FETÖ a z urážky hlavy štátu.

 

K pokusu o vojenský prevrat v Turecku došlo 5. júna 2016 a bola za ním skupina vojakov a dôstojníkov tureckej armády. Najdramatickejšia bola situácia v Istanbule a Ankare. Počas prevratu prišlo o život 250 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia.

Zo zosnovania puču je obviňovaný Gülen, ktorý od roku 1999 žije v exile v USA, a organizácia FETÖ.

 

Vláda v Ankare okrem toho FETÖ podozrieva, že sa snaží zosadiť demokraticky zvolenú vládu, a to prostredníctvom "svojich ľudí" infiltrovaných do vládnych inštitúcií - justície, školstva či polície a armády. V Turecku po pokuse o prevrat prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 150.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies