Turecká polícia zadržala desiatky prívržencov Erdoganovho nepriateľa Gülena

NETKY.SK • 3 November 2015, 09:50 • 2 min
Turecká polícia zadržala desiatky prívržencov Erdoganovho nepriateľa Gülena

ISTANBUL - Tridsaťpäť ľudí vrátane vyššie postavených úradníkov a policajtov zadržala dnes skoro ráno turecká polícia pri sérií zásahov zameraných proti stúpencom duchovného Fetullaha Gülena, pôsobiaceho v USA, ktorý je nepriateľom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

K policajným raziám došlo v meste Izmir na západnom pobreží Turecka, a to len dva dni po tom, ako Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vyhrala v parlamentných voľbách, pričom získala absolútnu väčšinu a môže teraz sama vytvoriť novú vládu. Utorňajšie zásahy vykonala podľa tureckej agentúry Dogan polícia na rôznych miestach v Izmire v rámci rozsiahlej operácie proti tzv. "paralelnému štátu", čo je termín používaný Erdoganom na označenie údajnej snahy Gülenových priaznivcov o zosadenie vlády.


Turecké úrady pritom ešte 28. októbra prevzali kontrolu nad médiami, patriacimi spoločnosti Koza Ipek Holding, ktoré boli v rukách Gülenových prívržencov. Erdogan podniká razie proti kedysi vplyvným stúpencom Gülena, svojho niekdajšieho spojenca, odvtedy, čo policajti a prokurátori považovaní za sympatizantov tohto duchovného začali v roku 2013 vyšetrovanie korupcie vo vnútri Erdoganových kruhov. Tamojší prokurátor zároveň žiada pre 74-ročného Gülena 34 rokov väzenia pre obvinenia, že riadil "súbežnú" štruktúru vnútri štátnych inštitúcií, ktorá sa snažila zvrhnúť Erdogana. Ten vedie Turecko od roku 2003 - najprv ako premiér, v súčasnosti ako prezident. Samotný Gülen zmienené obvinenia popiera.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona