Turecká polícia zadržala ďalších prívržencov duchovného Gülena

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 11:13 • 2 min
Turecká polícia zadržala ďalších prívržencov duchovného Gülena

ANKARA - Turecká polícia zadržala ďalších približne 100 ľudí, medzi ktorými sú aj manažéri veľkých firiem a bánk. Stalo sa tak na základe podozrenia, že zadržaní finančne podporujú hnutie duchovného Fethullaha Gülena. Na svojej webovej stránke o tom dnes informoval turecký denník Hürriyet.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ním založená vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) obviňuje Gülena zo snáh vytvoriť v Turecku tzv. paralelný štát a zosadiť súčasnú vládu. Gülenom založené hnutie Hizmet je vládnymi kruhmi v Turecku preto označované za teroristickú organizáciu.

 

Podľa tlačovej agentúry Anadolu polícia všetkých zadržaných predviedla na výsluch a obvinila ich z členstva v teroristickej organizácii, jej financovania a šírenia teroristickej propagandy, a to v súvislosti s údajným zneužitím finančnej zbierky, ktorú v rokoch 2014-15 zorganizovali Gülenovi stúpenci.

 

Medzi zadržanými je aj 41 zamestnancov banky Bank Asya, založenej Gülenovými stúpencami a skonfiškovanej vlani úradmi, spresnil úrad prokurátora. Podľa prokuratúry organizátori zbierky zneužili náboženské cítenie darcov a vymámili od nich finančné dary, ktoré potom na stanovený cieľ nepoužili.

 

Policajná operácia sa sústredila na Istanbul, ale uskutočnila sa aj v ďalších deviatich tureckých provinciách. Celkovo boli vydané príkazy na zadržanie 140 podozrivých osôb.

 

Gülen a Erdogan boli spojencami až do roku 2013, keď časť polície a prokuratúry, údajne napojenej na Gülena, začala viesť vyšetrovanie proti ľuďom pohybujúcim sa v Erdoganovej blízkosti. V reakcii na to vláda odvolala alebo preradila na iné miesto stovky policajtov a zamestnancov prokuratúry a súdov.

 

Turecký súd v decembri 2014 vydal na Gülena zatykač pre podozrenie, že je vodcom zločineckej skupiny. Gülen žije od roku 1999 v dobrovoľnom exile v USA a všetky podozrenia a obvinenia, ktoré voči nemu vznášajú v Turecku, odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies