Turecká polícia vtrhla na stretnutie ľudskoprávnych aktivistov, v putách odviedli aj šéfku Amnesty

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 09:33 • 2 min
Turecká polícia vtrhla na stretnutie ľudskoprávnych aktivistov, v putách odviedli aj šéfku Amnesty

ANKARA - Turecká polícia podnikla v noci nadnes raziu v hoteli neďaleko Istanbulu, kde sa konalo stretnutie ľudskoprávnych aktivistov, pričom zatkla jej deviatich účastníkov. Informovalo o tom turecké Združenie pre ľudské práva (Insan Haklari Dernegi, IHD).

slovakia

left justify in out

Denník Hürriyet napísal, že medzi zadržanými je aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International (AI) Idil Eserová a ďalší predstaviteľ Amnesty.

 

Razia sa uskutočnila v stredu neskoro večer v hoteli na ostrove Büyükada v Marmarskom mori, ktorý je trajektom ľahko dostupný aj z Istanbulu.

Zadržaných previezli na miestnu policajnú stanicu, kde ich vypočuli. Príčina zadržania nebola bezprostredne známa.

 

Miestni ľudskoprávni aktivisti uviedli, že schôdzka bola venovaná diskusii o opatreniach na zlepšenie ochrany ľudí, ktorí sa v Turecku venujú ochrane ľudských práv.

 

IHD uviedlo, že o zadržaniach sa dozvedelo náhodou. Príbuzní o zadržaní svojich blízkych neboli informovaní. Denník Cumhuriyet napísal, že zadržaným osobám neumožnili kontakt s ich právnikmi. Podľa IHD zadržanie aktivistov je prejavom svojvôle úradov a zneužívania výnimočného stavu, ktorý v Turecku trvá od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

 

Od pokusu o prevrat v Turecku zároveň prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už vyše 100.000 ľudí; ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

 

Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na prívržencov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého súčasné turecké vedenie obviňuje zo zosnovania vojenského prevratu a zo snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies