Turecká polícia v priebehu 2 dní podnikla už druhú raziu voči prokurdskej HDP

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:19 • 2 min
Turecká polícia v priebehu 2 dní podnikla už druhú raziu voči prokurdskej HDP

ISTANBUL - Turecké úrady vzali dnes do vyšetrovacej väzby takmer 50 členov opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Podľa predstaviteľa HDP za posledné dva dni ide už o druhý policajný záťah proti členom strany.

slovakia

left justify in out

Razie sa uskutočnili v provinciách Van a Hakkari, pričom polícia vzala do väzby 49 politikov HDP - väčšinou na miestnej úrovni alebo v provinčných orgánoch. Ďalších 32 členov HDP bolo zatknutých v utorok. Ako uviedla agentúra DPA, boli obvinení z členstva v Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná, pretože je považovaná za teroristickú. Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o HDP tvrdí, že je napojená na PKK. Členovia HDP však obvinenia z ich údajného prepojenia s PKK odmietajú.


PKK sa niekoľko desaťročí snaží o zrušenie vlády Turecka nad väčšinovo kurdskými regiónmi v krajine. HDP tvrdí, že svojou politikou len podporuje práva kurdskej menšiny v Turecku. Aj keď v posledných rokoch došlo k zlepšeniu kurdsko-tureckých vzťahov, čo dokonca viedlo k uzavretiu prímeria, situácia sa náhle a výrazne zhoršila vlani, keď prímerie stroskotalo.


Turecké sily následne spustili na juhovýchode krajiny ofenzívu proti PKK. Vzdušné sily okrem toho pravidelne bombardujú pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan. Tieto násilnosti si vyžiadali životy už vyše 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek. Zahynuli aj tisíce ozbrojencov PKK a podľa ľudskoprávnych aktivistov i stovky civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies