Turecká polícia v Ankare zasahovala na území študentských mestečiek

NETKY.SK • 10 Október 2014, 08:42 • 2 min
Turecká polícia v Ankare zasahovala na území študentských mestečiek

ANKARA - Niekoľko zranených si vo štvrtok v Ankare vyžiadali zrážky medzi políciou a študentmi miestnych vysokých škôl, ktorí demonštrovali na podporu sýrskych Kurdov brániacich mesto Kobané pred radikálnymi islamistami.

slovakia

left justify in out

Najmenej 25 vysokoškolákov polícia zatkla. Rektorát Ankarskej univerzity dnes v súvislosti s nepokojmi zrušil na niektorých fakultách prednášky a semináre, informoval na svojej webovej stránke turecký denník Hürriyet. 
      

Vo svojom kampuse v Ankare demonštrovali vo štvrtok študenti Stredovýchodnej technickej univerzity (ODTÜ). Polícia na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn a vodné delá. Rovnaká situácia bola aj študentskom mestečku Ankarskej univerzity, na ktorej územie vstúpilo asi sto policajtov. Tam policajti - údajne brutálnym spôsobom - zatkli okolo 20 protestujúcich študentov, ako aj  piatich vysokoškolských učiteľov, ktorí sa im snažili zabrániť odviezť ich na výsluch.
      

Denník Hürriyet spresnil, že polícia prenikla na územie kampusu ODTÜ po tom, ako sa účastníci protestu rozhodli vydať sa na pochod k sídlu vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), kde chceli odsúdiť vyčkávaciu pozíciu vlády voči Islamskému štátu (IS). Okrem slzotvorného plynu a vodných diel policajti proti demonštrantom zakročili aj streľbou gumovými projektilmi. Študenti sa bránili hádzaním kameňov. 
      

Kampus ODTÜ bol vlani terčom viacerých policajných razií, ktoré súviseli s protivládnymi demonštráciami proti plánom vlády na prestavbu parku Gezi v Istanbule, ako aj proti zámeru ankarskej radnice viesť novú výpadovku práve cez územie kampusu. Vo štvrtok na územie kampusu ODTÜ prenikla aj skupina ľudí, ktorí sú podozriví z členstva vo fundamentalistickej organizácii Moslimská mládež podporujúcej džihádistov v Sýrii, pričom došlo k násilnostiam s študentmi univerzity. Študenti pritom obvinili bezpečnostnú službu kampusu, že útočníkov, ktorí mali už pri vstupe do areálu zahalené tváre, nezastavila.  
      

Členovia Moslimskej mládeže koncom septembra zaútočili na skupinu študentov v kampuse Beyazit za to, že tam inštalovali informačný panel s materiálmi odsudzujúcimi násilnosti páchané IS v Sýrii a Iraku. Na protest proti zverstvám IS, proti jeho snahe zmocniť sa mesta Kobané v tesnej blízkosti hraníc s Tureckom, ako aj proti nečinnosti tureckej vlády sa v utorok vo viacerých tureckých mestách konali demonštrácie na podporu Kurdov. Demonštrácie však na mnohých miestach prerástli do násilností s prívržencami džihádistov a políciou. Zrážky si podľa najnovších správ vyžiadali 26 obetí na životoch a desiatky zranených. V šiestich provinciách na juhovýchode Turecka v utorok večer bol vyhlásený zákaz vychádzania. Medzičasom ho už úrady odvolali.
      

Najviac bola situácia vyhrotená v meste Diyarbakir, kde došlo k potýčkam medzi prokurdskými demonštrantmi a prívržencami islamistickej organizácie Hizbullah. Počas pouličných nepokojov rozvášnený dav vzal útokom 124 budov, vrátane 14 úradov, 15 bánk, piatich straníckych centrál a 34 škôl. Zhorelo 27 súkromných a 20 služobných áut. Polícia zaznamenala aj prípady rabovania v obchodoch a na poštách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies