Turecká polícia rozohnala odporcov kontroly internetom vodnými delami

NETKY.SK • 9 Február 2014, 09:05 • 2 min
Turecká polícia rozohnala odporcov kontroly internetom vodnými delami

ISTANBUL - Turecký parlament zákon schválil tento týždeň.

slovakia

left justify in out

Turecká polícia použila vodné delá a slzotvorný plyn, aby rozohnala stovky ľudí, ktorí sa včera zišli v centre Istanbulu na protest proti prijatiu zákona o posilnení kontroly úradov nad internetom. Turecký parlament zákon schválil tento týždeň.

Poslanci odobrili návrh, ktorý umožní telekomunikačnému úradu blokovať internetové stránky za porušenie ochrany osobných údajov aj bez súdneho rozhodnutia. Legislatíva zároveň zaväzuje poskytovateľov internetových služieb uchovávať záznamy o činnosti užívateľov po dobu dvoch rokov. Na požiadanie ich budú musieť poskytnúť úradom bez toho, aby o tom informovali užívateľov.

Opozícia na prijatie zákona reagovala tvrdením, že ide o snahu vlády odvrátiť pozornosť verejnosti od veľkého korupčného škandálu, ktorému v posledných týždňoch čelí kabinet Recepa Tayyipa Erdogana a jemu naklonení podnikatelia.

Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku opatrenie ešte viac zhorší už i tak "bezútešnú" slobodu tlače v krajine. Turecká vláda ale tvrdí, že nejde o cenzúru, ale že chce chrániť právo na súkromie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies