Turecká polícia použila plyn proti ankarským študentom

NETKY.SK • 6 September 2013, 18:17 • 2 min
Turecká polícia použila plyn proti ankarským študentom

ANKARA - Polícia v tureckej metropole Ankara zasiahla slzotvorným plynom proti stovkám študentov tamojšej univerzity, ktorí prišli vyjadriť nespokojnosť s plánmi postaviť cestu cez časť pozemku patriaceho škole. V policajných putách skončilo 14 študentov technickej univerzity.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie proti plánom mesta, ktorých súčasťou je aj výrub veľkého počtu stromov, sa začali ešte v lete. Po začiatku školského roka pokračujú. Plocha určená študentom patrí medzi najväčší zalesnený priestor v tureckom hlavnom meste.

Podobne pokojne sa koncom mája začali aj demonštrácie v najväčšom tureckom meste Istanbul. Nakoniec však prerástli v niekoľkotýždňové protivládne protesty, keď polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. To podnietilo Erdoganových odporcov, ktorí jeho vládu obviňujú z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy piatich ľudí a takmer 8000 zranených vrátane 600 policajtov. Na demonštráciách sa podľa dostupných informácií zúčastnilo až 2,5 milióna ľudí, z ktorých 5000 zadržali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies