Turecká polícia podnikla ďalší záťah proti Erdoganovým kritikom

NETKY.SK • 8 December 2015, 10:24 • 2 min
Turecká polícia podnikla ďalší záťah proti Erdoganovým kritikom

ISTANBUL - Turecká polícia zadržala dnes ďalších 18 ľudí podozrivých z napojenia na exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan podozrieva zo snahy o zosadenie tureckého vedenia.

slovakia

left justify in out

Medzi zadržanými sú aj policajní dôstojníci, čo svedčí o tom, že polícia po údajných odporcoch prezidenta naďalej pátra aj vo vlastných radoch, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú agentúru Anadolu.

 

Dnešná policajná operácia sa uskutočnila v 13 provinciách, ale sústredila sa v prvom rade na Istanbul. Podľa agentúry Dogan bola zameraná najmä na bývalých policajných dôstojníkov, na ktorých bolo vydaných spolu 27 zatykačov. Medzi nimi boli aj bývalí velitelia polície.

 

Prenasledovanie ľudí podozrivých zo sympatizovania s Gülenovým hnutím pokračuje v Turecku aj napriek tomu, že Erdoganom založená Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala v novembrových predčasných voľbách v parlamente väčšinu.

 

Posledná veľká razia sa uskutočnila 3. novembra, dva dni po víťazstve AKP vo voľbách. V meste a provincii Izmir vtedy zadržali 35 údajných Gülenových priaznivcov. Prokuratúra zadržaných označila za členov "gülenistickej teroristickej skupiny". Medzi nimi boli aj vysokí vládni úradníci a policajní dôstojníci.

 

Erdogan obviňuje Gülena zo snahy pripraviť ho o moc prostredníctvom vytvárania tzv. paralelných štruktúr v súdnictve, polícii, školstve, médiách a iných oblastiach. Gülen, ktorý žije v USA, tieto obvinenia popiera.

 

Erdogan sa proti Gülenovi, svojmu bývalému spojencovi a podporovateľovi, obrátil po tom, ako polícia a prokuratúra začali v roku 2013 vyšetrovať podozrenia z rozsiahlej korupcie. Do tej mal byť zapletený aj samotný Erdogan, jeho syn a ďalší ľudia z prezidentovho najbližšieho okolia. Erdogan však vtedy trval na tom, že nahrávky boli vykonštruované ako súčasť úkladov riadených stúpencami vplyvného islamského hnutia, ktoré vedie Gülen. Na obvinenia voči sebe a svojim blízkym reagoval rozsiahlymi čistkami na polícii, súdoch a prokuratúre.

 

Na duchovného Gülena, ktorý žije od roku 1999 v exile v USA, vydal turecký súd vlani v decembri zatykač. Ak by ho turecký súd uznal za vinného z pokusu o štátny prevrat, hrozil by mu trest odňatia slobody do 34 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies