Turecká polícia dolapila 18 kurdských povstalcov, ktorí ušli z väzenia cez tunel

NETKY.SK • 26 September 2013, 10:44 • 2 min
Turecká polícia dolapila 18 kurdských povstalcov, ktorí ušli z väzenia cez tunel

ANKARA - Turecká polícia dolapila všetkých 18 členov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorí ušli v stredu z väznice na východe krajiny cez 80 metrov dlhý tunel. Oznámil to dnes turecký denník Hürriyet.

slovakia

left justify in out

Skupina väzňov ušla v noci na stredu z väznice neďaleko mesta Bingöl, metropoly rovnomennej provincie. Išlo o osoby odsúdené alebo obvinené z členstva v PKK alebo napomáhania tejto kurdskej separatistickej organizácii. 

Podľa informácií tureckého ministerstva vnútra sa neozbrojení utečenci ukrývali v blízkosti obce Ortačanak. K úteku došlo len niekoľko dní predtým, ako má turecký premiér Recep Tayyip Erdogan predstaviť balík reforiem zameraných na posilnenie demokracie a podporu krehkého mierového procesu s PKK. Ten odštartoval v marci, keď kurdskí povstalci vyhlásili prímerie a začali sa sťahovať z Turecka na základne v severnom Iraku. Začiatkom septembra však odsun pozastavili pre podľa nich pomalé tempo reforiem zo strany tureckej vlády.  

Prisľúbené zmeny zahŕňajú aj zrušenie kontroverzných protiteroristických zákonov, umožňujúcich väznenie tisícov Kurdov za kontakty s PKK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona