Turecká opozícii blízka mediálna skupina a banka sú v hľadáčiku justície

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 18:18 • 2 min
Turecká opozícii blízka mediálna skupina a banka sú v hľadáčiku justície

ANKARA - Istanbulská prokuratúra žiada 23 rokov väzenia pre zakladateľa spoločnosti Dogan Holding Aydina Dogana, ako aj pre šéfa finančného inštitútu Isbank Erzina Özinceho.

slovakia

left justify in out

Informáciu prinieslo dnes viacero tureckých periodík s tým, že obaja čelia obvineniu zo spoluúčasti na pašovaní ropy.

 

Ďalším 47 podozrivým hrozia finančné tresty.

 

Súčasťou spomínanej holdingovej spoločnosti, najväčšej mediálnej skupiny v krajine polmesiaca, sú okrem iného spravodajská televízia CNN Türk, ďalšia televízia Kanal D, ako aj najväčší opozičný denník Hürriyet.

 

Tak Dogan Holding, ako aj najväčšia úverová banka krajiny Isbank boli v minulosti zainteresované na spoločnosti Petrol Ofisi (POAS), ktorú však v roku 2010 kúpil koncern OMV.

 

Prokuratúra vlani v septembri začala vyšetrovanie spomínanej mediálnej skupiny pre podozrenie z teroristickej propagandy. Za daňové podvody odsúdili rovnaký subjekt ešte v roku 2009 na pokutu 2,5 miliardy dolárov.

 

Jeden z poradcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v januári navrhol zoštátnenie Isbanku, pretože viac ako jeho štvrtinu vlastní opozičná Republikánska ľudová strana (CHP).

 

Vedúci predstaviteľ Isbank sa podľa mediálnych informácií mal v období rokov 2001-2007 spolupodieľať na financovaní siete pašerákov POAS.

 

Kým Dogan Holding sa k obvineniam zatiaľ nevyjadril, Isbank reagoval konštatovaním, že obvinenia voči jeho najvyššiemu predstaviteľovi sú neopodstatnené. Banka súčasne avizovala, že využije všetky právne možnosti na ochranu zákonných práv finančného inštitútu i jeho predstaviteľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies