Turecká opozícia kritizuje predĺženie výnimočného stavu

NETKY.SK • 4 Január 2017, 17:12 • 2 min
Turecká opozícia kritizuje predĺženie výnimočného stavu

ISTANBUL - Turecká Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá je najväčším opozičným subjektom v krajine, potvrdila dnes svoj nesúhlas s ďalším predĺžením výnimočného stavu po vlaňajšom neúspešnom pokuse o prevrat.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia poslanca CHP Sezgina Tanrikula pre agentúru DPA poskytujú turecké zákony aj bez takéhoto opatrenia dostatočné možnosti, ako bojovať proti terorizmu.

 

Tanrikul odmietol tvrdenie vicepremiéra Numana Kurtulmuša, že predĺženie výnimočného stavu je potrebné aj vzhľadom na neprestávajúce útoky teroristov. V Turecku sa totiž odohrávali početné teroristické útoky už aj pred zmareným pučom z polovice júla 2016 a vláda im nedokázala zabrániť ani vtedy, ani teraz po vyhlásení výnimočného stavu.

 

Turecký parlament schváli v utorok večer ďalšie predĺženie výnimočného stavu najmenej do 19. apríla. Po prvom predĺžení z októbra sa mala jeho platnosť skončiť 19. januára.

 

Počas výnimočného stavu môže v Turecku prezident zavádzať zákony aj bez súhlasu parlamentu. Jeho predĺženie podporila v zákonodarnom zbore vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a opozičná nacionalistická Strana národného hnutia (MHP). Republikánska ľudová strana a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) sú rozhodne proti predlžovaniu, keďže vláda podľa nich toto opatrenie zneužíva na zásahy proti svojim oponentom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies