Turecká líra pokračuje v prepade

NETKY.SK • 13 August 2018, 08:57 • 2 min
Turecká líra pokračuje v prepade

Singapur- Turecká líra zostáva na začiatku nového týždňa pod veľkým tlakom. V ázijskom obchodovaní oslabila voči euru aj doláru a jej kurz padol na nové rekordné minimá. Voči doláru klesla líra v pondelok skoro ráno dočasne až dvojciferne. Prvýkrát stúpol kurz dolára nad 7 TRY/USD, keď sa dostal až na 7,24 TRY/USD, a kurz eura sa pohyboval nad 8 TRY/EUR.

slovakia

left justify in out

To znamená, že prepad líry pokračuje, keď v piatok voči doláru stratila 15 %. Od začiatku roka sa turecká mena prepadla takmer o 50 %.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas víkendu v spore s USA pritvrdil rétoriku a vo svojich bojových prejavoch hovoril o ekonomickej vojne proti Turecku a opäť slovne napadol Spojené štáty.

 

V pondelok ráno 6.01 SELČ začalo platiť zvýšenie ciel na dovoz tureckej ocele a hliníka do USA. Clo na oceľ stúplo na 50 % a na hliník na 20 %. Americký prezident Donald Trump nariadil zdvojnásobenie ciel v piatok (10. 8.). USA požadujú od Turecka prepustenie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu.

 

Dôvodmi oslabovania líry sú zrýchľovanie inflácie, rastúci schodok bežného účtu platobnej bilancie, diplomatický spor s USA a predovšetkým nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek vysokej inflácii pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 % nesprísňuje menovú politiku.

 

Prezident Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je totiž kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies