Turecká armáda zvažuje nárazníkovú zónu pri Sýrii, Iraku

NETKY.SK • 17 September 2014, 16:03 • 2 min
Turecká armáda zvažuje nárazníkovú zónu pri Sýrii, Iraku

ANKARA - Turecká armáda uvažuje o "nárazníkovej zóne" na južných hraniciach krajiny, kde čelí hrozbe zo strany Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

slovakia

left justify in out

Citovali v pondelok turecké médiá prezidenta Tayyipa Erdogana. Vláda plány zhodnotí a rozhodne, či je takýto krok potrebný, povedal Erdogan. Prezidentská kancelária nešpecifikovala, kde pozdĺž hraníc by nárazníková zóna mohla vzniknúť a ďalšie detaily neposkytla.

 

Turecko, členská krajina NATO, dala jasne najavo, že nechce poprednú rolu vo vojenskej koalícii, ktorú sa Spojené štáty snažia zostaviť v rámci boja proti džihádistom v Iraku a Sýrii. Vládni predstavitelia tvrdia, že Turecko je ochromené pre 46 rukojemníkov, ktorých islamisti zadržiavajú od júna. Medzi nimi sú vojaci, diplomati aj deti. Ankara je však pod tlakom, aby obmedzila príliv zahraničných bojovníkov, ktorí prechádzajú cez jej územie s cieľom pridať sa k džihádistom a tiež aby zabránila skupine profitovať z predaja pašovanej ropy, z ktorej časť podľa analytikov prechádza cez turecké územie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona