Turecká armáda po dlhej dobe uskutočnila nálety proti Kurdom

NETKY.SK • 14 Október 2014, 12:50 • 2 min
Turecká armáda po dlhej dobe uskutočnila nálety proti Kurdom

ISTANBUL - Turecké vzdušné sily v nedeľu zaútočili na objekty militantnej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v juhovýchodnej časti krajiny a uskutočnili tak prvú významnejšiu operáciu tohto druhu od začiatku mierového procesu v roku 2012.

slovakia

left justify in out

O náletoch, ktoré zakázanej skupine spôsobili "vážne škody", v utorok informoval internetový portál denníka Hürriyet. Letectvo podľa neho týmto spôsobom odpovedalo na tri dni trvajúce ostreľovanie jedného z vojenských stanovíšť v provincii Hakkari pri hranice s Irakom. O nasadení bojových lietadiel bol údajne informovaný aj premiér Ahmet Davutoglu.

 

Približne 15-miliónová kurdská menšina už takmer 30 rokov vedie boj za väčšie práva v rámci Turecka, čo si doteraz vyžiadalo približne 45-tisíc obetí na životoch. Separatistická PKK je v Turecku i zahraničí považovaná za teroristickú organizáciu. Najnovšie nálety sa uskutočnili v období, keď tureckí Kurdi vyjadrujú pobúrenie z neschopnosti Ankary zakročiť proti snahám extrémistickej skupiny Islamský štát obsadiť kurdské mesto Ajn al-Arab (Kobani) v susednej časti Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona