Turci zadržali troch podozrivých samovrahov, ktorí chceli útočiť na pochode LGBTI

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 13:35 • 2 min
Turci zadržali troch podozrivých samovrahov, ktorí chceli útočiť na pochode LGBTI

ISTANBUL - Turecké bezpečnostné orgány zatkli troch podozrivých samovražedných atentátnikov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorí počas uplynulého víkendu plánovali útok na zakázaný pochod za práva homosexuálov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nedeľňajší pochod komunity LGBTI v centre Istanbulu rozohnala polícia slzotvorným plynom a gumovými projektilmi. Napriek úradnému zákazu z bezpečnostných dôvodov sa desiatky členov tejto komunity zhromaždili v okolí Triedy nezávislosti, známej aj pod tureckým názvom (ulica) Istiklal.

 

Trojica podozrivých teroristov bola zadržaná ešte minulý týždeň, píše agentúra Dogan. Dvaja z nich pochádzajú z ruskej Dagestanskej republiky. Provládne noviny Yeni Safak informovali, že turecká vláda hodlá vytvoriť špeciálnu policajnú jednotku, ktorá sa bude zaoberať vzrastajúcou hrozbou samovražedných atentátov.

 

Turecko, oficiálne sekulárny štát, je krajinou, kde žije moslimská väčšina a vládne Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) s islamskými koreňmi, ktorá vo zvyšujúcej sa miere otvára otázky týkajúce sa konzervatívnych a nacionalistických nálad.

 

Počas uplynulého roka zomreli v Turecku pri zhruba desiatich bombových útokoch stovky ľudí. Tamojšie úrady ich pripisujú kurdským militantom alebo džihádistom z IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies