Turci stiahli Fener i Stocha z LM, majstra nahradili Trabzonsporom

NETKY.SK • 25 August 2011, 13:18 • 2 min
Turci stiahli Fener i Stocha z LM, majstra nahradili Trabzonsporom

Turci stiahli Fener i Stocha z LM, majstra nahradili Trabzonsporom - Futbal Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch si Ligu majstrov v drese svojho Fenerbahce Istanbul v tejto sezóne nezahrá. Vedenie Tureckej futbalovej federácie (TFF) sa po stred

slovakia

left justify in out

img

Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch si Ligu majstrov v drese svojho Fenerbahce Istanbul v tejto sezóne nezahrá. Vedenie Tureckej futbalovej federácie (TFF) sa po stredajšom mimoriadnom zasadnutí rozhodlo stiahnuť svojho stále úradujúceho majstra z európskej pohárovej súťaže a chce ho nahradiť medzi 32 mužstvami skupinovej fázy vicemajstrom z Trabzonsporu.
      Dôvodom je zapletenie Feneru do rozsiahlej kauzy manipulácie výsledkov v uplynulej sezóne. Neskôr
      Krok tureckej federácie prichádza iba 24 hodín pred žrebom skupinovej fázy Ligy majstrov, kde mal byť turecký šampión priamo nasadený.
      Fenerbahce v lukratívnej európskej pohárovej súťaži číslo jeden nahradí Trabzonspor, ktorý tak dostane v LM druhú šancu a ponúka aj ďalší zložitý rébus na rozlúsknutie pre Európsku futbalovú úniu (UEFA). Druhý tím uplynulej sezóny totiž "skončil" v predkole LM na štíte portugalskej Benficy Lisabon a už sa stihol predstaviť aj v play off Európskej ligy - na ihrisku Athletic Bilbao remizoval 0:0 a odvetu by mal hrať vo štvrtok. Zaujímavosťou je, že aj Trabzon je zapletený do kauzy ovplyvňovania zápasov, keďže aj on patrí medzi vyšetrované kluby.
      Za vyradením Fenerbahce stojí aj UEFA, ktorá tureckým funkcionárom v utorok zaslala list s výzvou, aby sa klub odhlásil zo súťaže sám, inak hrozila trestami. Vedenie majstra to však odmietlo. "Preto sme sa rozhodli a zakázali Fenerbahce účasť v LM. Vzali sme do úvahy disciplinárne sankcie, ktoré hrozili nám i klubu," uviedli predstavitelia TFF.
      Stiahnutie Fenerbahce z LM pridalo ďalšiu veľkú škvrnu na turecký futbal, ktorý sa už niekoľko mesiacov zmieta v škandále s manipulovaním zápasov. Vo vyšetrovacej väzbe je vyše 30 hráčov a funkcionárov vrátane prezidenta Fenerbahce Aziza Yildirima a trénera ďalšieho slávneho klubu Besiktas Istanbul. Polícia momentálne prešetruje 19 údajne zmanipulovaných duelov.
      Federácia už predtým preložila štart ligy o mesiac na 9. septembra, aby mala etická komisia dosť času na vyriešenie kauzy manipulácie výsledkov.
      V snahe odvrátiť negatívny dopad vyšetrovania, futbaloví funkcionári rozhodli, že v záujme zvýšenia príjmov klubov a revitalizácie ligy na konci sezóny o majstrovi rozhodne play off. "V sezóne 2011-12 vstúpi do platnosti systém play off. Vyskúšame to a dúfame, že to vydrží," povedal šéf TFF Mehmet Ali Aydinlar s tým, že v play off sa o titul pobijú štyri najlepšie celky po základnej časti.
Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies