Turci sa porátali s 31 dopingovými hriešnikmi

NETKY.SK • 5 August 2013, 16:49 • 2 min
Turci sa porátali s 31 dopingovými hriešnikmi

ANKARA - Turecká atletická federácia (TAF) na dva roky zastavila činnosť za doping 31 športovcom. Medzi potrestanými je aj strieborný olympijský medailista v hode kladivom z Atén 2004 Esref Apak.

slovakia

left justify in out

Pokračuje vyšetrovanie podozrivého krvného obrazu úradujúcej olympijskej víťazky na 1500 m Asli Cakirovej-Alptekinovej a neuzavreli ani dva ďalšie prípady atlétok z výpravy na OH 2012 v Londýne. Z 31 delikventov najmenej traja vlani reprezentovali Turecko v britskej metropole. TAF ich mená zverejnila na svojej oficiálnej stránke, ale bez nedovolených látok, ktoré užívali.

Prezident TAF Mehmet Terzi vyvodil osobnú zodpovednosť za sériu dopingových prípadov tureckých atlétov a minulý týždeň odstúpil. Inštitúciu viedol od roku 2004, funkcie sa vzdal písomne. "Myslím si, že urobím správnu vec, keď odstúpim," napísal v abdikačnom liste.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) minulý týždeň v stredu potrestala na dva roky za užívanie anabolických steroidov deviatich tureckých športovcov, dvoch v tínedžerskom veku. V máji IAAF požiadala tureckú stranu o preverenie Cakirovej-Alptekinovej. Ďalší atléti neprešli dopingovými kontrolami pred Stredomorskými hrami v Mersine.

Nelichotivá povesť tureckého športu podkopáva šance kandidatúry Istanbulu na usporiadanie olympijských hier v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona