Turci na juhovýchode dávajú zbohom bradám, aby si ich nemýlili s islamistami

NETKY.SK • 15 Október 2014, 15:02 • 2 min
Turci na juhovýchode dávajú zbohom bradám, aby si ich nemýlili s islamistami

ISTANBUL - Mnohí muži na juhovýchode Turecka sa teraz vo veľkom vzdávajú svojich brád, aby sa vyhli obvineniu, že sú sympatizantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá pri hraniciach s Tureckom obkľúčila prevažne Kurdmi obývané mesto Kobané.

slovakia

left justify in out

Turecký denník Milliyet napísal, že len v meste Diyarbakir od konca minulého týždňa zavítali k holičom stovky bradatých mužov a žiadali, nech ich zbavia brady, aby ich nikto nezaradil k islamistom.

 

Zhodou okolností práve v Diyarbakire sa minulý týždeň odohrali najprudšie nepokoje medzi prívržencami zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a sympatizantmi islamistického hnutia Hizbullah nakloneného IS. Do týchto nepokojov, v ktorých na rôznych miestach prišlo o život 37 ľudí, prerástli demonštrácie na podporu kurdských občanov Kobané a protesty proti vyčkávacej pozícii tureckej vlády voči rozpínavosti islamistov. 

 

Denne holičov s požiadavkou na ostrihanie a oholenie brady vyhľadá aj 15 zákazníkov, spresnil turecký denník. 

 

"Niektorí občania, ktorí nemajú nič spoločné s IS ani s Hizbullahom, boli v uplynulých dňoch obeťou útoku - len pre to, že si nechali narásť bradu. Podobný trend sme tu mali aj v 90. rokoch," uviedol pre Milliyet Ismail Kazak, holič z mesta Sur neďaleko Diyarbakiru. "Teraz chodia, aby sme im brady oholili alebo pristrihli," dodal. 

 

Iný holič, Yakup Bahadir, ktorý má holičstvo na predmestí Yenisehir, sa pre denník priznal, že robí "toto remeslo už 15 rokov, ale nikdy doteraz ešte denne neoholil toľko brád".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies