Turci chcú z Hagie Sofie mešitu, Gréci sú pobúrení

NETKY.SK • 21 November 2013, 08:46 • 2 min
Turci chcú z Hagie Sofie mešitu, Gréci sú pobúrení

ISTANBUL - Grécka vláda s pobúrením v stredu reagovala na pondelňajšie vyjadrenia tureckého vicepremiéra Bülenta Arinca, podľa ktorého by sa svetoznáme istanbulské múzeum Hagia Sofia malo v budúcnosti opätovne stať mešitou.

slovakia

left justify in out

Podľa Grékov sú však "stanoviská vysokého tureckého predstaviteľa o zmene byzantských kresťanských kostolov na mešity urážlivé pre náboženské cítenie miliónov kresťanov". Turci však reagovali rovnakou mincou a odkázali do Atén, že ich nikto "nemusí učiť slobode vierovyznania". "Bezcitné zaobchádzanie s kultúrnymi artefaktmi a miestami Osmanskej ríše zo strany Grécka je všeobecne známe," uvádza vo vyhlásení tureckého ministerstva zahraničných vecí.

Hagia Sofia bola v 6. storočí za čias Byzantskej ríše postavená ako kresťanský chrám. Po jej páde a vzniku Osmanskej ríše, ktorej bolo Grécko súčasťou, ju však v 15. storočí zmenili na mešitu. Krátko po vzniku moderného Turecka sa však stala múzeom. Grécko a Turecko majú navyše dlhodobé napäté vzťahy, ktoré sú dôsledkom historických konfliktov ešte z čias Osmanskej ríše, predchodcu dnešného Turecka. Príkladom je Cyprus, ktorý je rozdelený už takmer 40 rokov na grécku a tureckú časť a rokovania o zjednotení sú dlhodobo na mŕtvom bode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona