Tuniský Raper dostal dva roky väzenia za track kritizujúci policajtov

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 14:59 • 2 min
Tuniský Raper dostal dva roky väzenia za track kritizujúci policajtov

TUNIS - Na dva roky väzenia odsúdil dnes súd v Tunise miestneho rapera za track, ktorého text urážal políciu. Informovala o tom rozhlasová stanica RFI.

slovakia

left justify in out

Alá Jákub, známy pod menom Weld El 15, bol kvôli rovnakému obvineniu už v marci súdený v neprítomnosti. Vyšetrovateľom sa prihlásil pred niekoľkými dňami a vzápätí sa konal súdny proces. Po vynesení verdiktu začali priamo v súdnej sieni protestovať raperovi priaznivci, ktorých odtiaľ polícia donútila odísť, pričom použila donucovacie prostriedky vrátane slzotvorného plynu - ten rozptýlila v uzavretom priestore vstupnej haly.

Ľudskoprávni aktivisti označili výšku trestu za neadekvátnu previneniu. Raperov advokát uviedol, že je to "dôkaz toho, že vedenie krajiny sa snaží potlačiť v Tunisku slobodu slova". Viacerí aktivisti upozornili, že v Tunisku oficiálne neexistuje nijaký zákon, ktorý by umožňoval odsúdiť niekoho za jeho umeleckú činnosť. Za zarážajúcu považujú výšku trestu aj v súvislosti s tým, že Weld El 15 sa na polícii prihlásil dobrovoľne.

"Odsúdili umelca za to, že hovoril o korupcii medzi policajtmi," upozornil advokát. Aktivisti označili súdny proces za "paródiu na spravodlivosť". "Je to hanba," uviedol nemenovaný aktivista a upozornil, že k podobným situáciám v Tunisku nedochádzalo ani za bývalého režimu. Advokát odsúdeného uviedol, že podajú odvolanie, a vyslovil obavy o zdravie a život svojho klienta, keď bude vo väzení.

Motívom pre track, ktorý Weld El 15 zavesil na YouTube, kde si ho pozrelo vyše milióna ľudí, boli raperove skúsenosti z väzenia, kde si odsedel deväť mesiacov za vlastnenie jedného jointu. Vďaka videoklipu sa Weld El 15 stal neoficiálnym hovorcom tuniskej mládeže, ktorá veľmi citlivo prežíva sklamanie z nesplnenia sľubov nedávnej revolúcie a obmedzovanie svojej slobody.

Ako pripomínajú francúzske médiá, Weld El 15 nie je jediným raperom v Tunisku, ktorý má skúsenosti s tamojším súdnictvom. Na lavici obžalovaných už za svoju tvorbu sedeli Madou, Emino, Phenix a Klay Bbj. Médiá pripomínajú, že ich príbuzní sú veľmi často terčom vyhrážok zo strany policajtov, zväčša oblečených v civile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies