Tuniský prezident žiada občanov, aby pomohli s naplnením štátnej pokladnice

NETKY.SK • 5 November 2021, 06:47 • 2 min
Tuniský prezident žiada občanov, aby pomohli s naplnením štátnej pokladnice

TUNIS - Krajina čelí obrovskej ekonomickej kríze, ktorú ešte viac prehĺbila pandémia koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Tuniské úrady vyhlásili medzinárodné pátranie po exprezidentovi Munsifovi Marzúkím, ktorý bol na čele krajiny v rokoch 2011 - 2014 po tzv. Jazmínovej revolúcii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TAP.

 

Pripomenula, že tuniský prezident Kajs Saíd v polovici októbra na prvom zasadnutí nového kabinetu požiadal ministra spravodlivosti o začatie vyšetrovania "tých, ktorí zo zahraničia zosnovali sprisahania proti Tunisku".

 

Kajs Saíd mal na mysli aj Marzúkího, ktorý ho nahneval, keď v nedávnom rozhovore pre spravodajský portál France 24 povedal, že je hrdý na rozhodnutie Stálej rady organizácie frankofónnych štátov, že odloží summit týchto krajín, ktorý sa mal 20. a 21. novembra konať v tuniskom letovisku Džerba.

 

img

 

Niekoľko právnikov podalo 14. októbra na Marzúkího sťažnosť, v ktorej požadovali jeho vyšetrovanie v súvislosti s podozrením zo spáchania "útoku na vonkajšiu bezpečnosť štátu".

 

Tunisko je hlboko zadlžené a čelí hospodárskej kríze s 18-percentnou nezamestnanosťou a vysokou infláciou, ktorú epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 ešte viac prehĺbila. Finančná kríza nabrala na obrátkach po tom, čo prezident Saíd 25. júla odvolal vládu a pozastavil činnosť parlamentu.

 

Tuniská centrálna banka začiatkom októbra varovala pred "akútnym vysychaním finančných zdrojov krajiny" zo zahraničia a "výrazným" rozpočtovým deficitomV súvislosti s tým Saíd vyzval vo štvrtok Tunisanov, aby pomohli doplniť prostriedky do štátnej pokladnice a prekonať tak finančnú krízu v krajine.

 

img

 

"Vyzývam Tunisanov v Tunisku aj v zahraničí, aby našli potrebné finančné prostriedky," povedal prezident na zasadnutí vlády. Podrobnosti o tom, ako sa budú finančné príspevky zhromažďovať, neuviedol. 

 

Ubezpečil však, že peniaze, ktoré zmiernia finančnú krízu, budú pod priamym dohľadom prezidentského úradu a vlády. Vyjadril presvedčenie, že "túto krízu prekonáme tvrdou prácou a zapojením všetkých občanov".

 

Mohlo by vás zaujímať: Tunisko povedie nová premiérka. Prvá žena v histórii krajiny!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona