Tuniský prezident vyzval zahraničných turistov na solidaritu

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 15:35 • 2 min
Tuniský prezident vyzval zahraničných turistov na solidaritu

TUNIS - Tuniský prezident Bádží Káid Sibsí vyzval potenciálnych záujemcov o dovolenku v Tunisku, aby sa nedali odradiť od návštevy a ubezpečil, že sa prijímajú prísnejšie bezpečnostné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Prezident to uviedol vo vysielaní francúzskej televízie TF1 v súvislosti s teroristickým útokom na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) v Tunise, pri ktorom v stredu zahynulo 20 zahraničných turistov.

 

V reakcii na tento útok viacero spoločností ponúkajúcich plavbu po Stredomorí zrušilo obvyklú zastávku v Tunise. Spoločnosť Costa Crociere dočasne zrušila svoje plavby do Tuniska. Počas celej tohtoročnej sezóny tam nezakotvia lode MSC Cruises.

 

"Keď turisti prídu, bude to prejav solidarity s Tunisanmi," zdôraznil prezident krajiny, ktorej cestovný ruch od revolúcie v roku 2011 zápasí s poklesom záujmu zahraničných návštevníkov.

 

Po teroristickom útoku sa na internete objavila podporná kampaň, ktorej znakom je hashtag #JeSuisBardo. Mnohí z diskutujúcich avizovali, že nezmenia svoje plány a letnú dovolenku v Tunisku strávia aj napriek udalostiam zo stredy. Iní zase tvrdili, že sa pre Tunisko rozhodli práve po útoku - ako prejav solidarity.

 

Tunisko, ktoré od európskych metropol delia dve až tri hodiny letu, je povestné svojimi piesočnými plážami, rozmanitými pamiatkami, jedinečnou architektúrou i kuchyňou. Po revolúcii v roku 2011, ktorou sa v arabskom svete začala vlna prevratov známych ako Arabská jar, však došlo k poklesu záujmu turistov o túto krajinu.

 

Aj keď je Tunisko považované za úspešné pri prechode k demokracii, politická a bezpečnostná situácia stále nie je úplne stabilizovaná, takže počty zahraničných návštevníkov sa ešte stále nedostali na predrevolučnú úroveň, konštatuje agentúra AP.

 

Vlani Tunisko navštívilo šesť miliónov cudzincov, čo je v porovnaní s rokom 2010 o 12 percent menej. Výrazný je tento rok najmä pokles záujmu Francúzov - ide zrejme o dôsledok ich obáv po islamistických útokoch v Paríži, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí.

 

Rok 2015 mal byť pri tom pre Tunisko sľubný, pokiaľ ide o turistický ruch. Cestovateľský magazín National Geographic Traveler ho totiž zaradil medzi 20 najlepších destinácií roka. Zdôvodnil to práve kultúrnymi zážitkami, pričom ako miesto, ktoré neslobodno pri návšteve vynechať, uviedol práve múzeum Bardo.

 

Agentúra AP v súvislosti s turistickým ruchom citovala výrok výkonného riaditeľa nórskej spoločnosti Cruise Line Franka Del Ria, ktorý uviedol, že najväčšou hrozbou pre podnikanie v turistickom ruchu je "geopolitické prostredie". "My si jednoducho len držíme palce, aby sa tam niekde neocitli aj naše lode. Udalosti, ktoré nemôžete mať pod kontrolou - to je najväčšia hrozba," uviedol Del Rio pre AP tento týždeň ešte pred útoku na tuniské múzeum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona