Tuniský premiér predstavil novú koaličnú vládu, kreslo dostali aj islamisti

NETKY.SK • 2 Február 2015, 16:48 • 2 min
Tuniský premiér predstavil novú koaličnú vládu, kreslo dostali aj islamisti

TUNIS - Dezignovaný tuniský premiér Habíb Síd, ktorého nacionalistická sekulárna strana Hlas Tuniska vyhrala októbrové voľby, predstavil dnes zloženie svojej druhej, tentoraz širšej koaličnej vlády.

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcej vláde, ktorú navrhol 23. januára, mala zastúpenie iba jedna ďalšia strana a spoločne nemali v parlamente dostatok hlasov na to, aby vláda prežila hlasovanie o vyjadrení dôvery, informovala tlačová agentúra AP.
     

Vo vláde, ktorej zloženie Síd predložil, sú zastúpení sekularisti, islamisti i menšie strany - vplyvná islamistická Strana obnovy (an-Nahda) dostala jedno kreslo: ministrom zamestnanosti bude Zijád Lazárí. Ďalšie tri kreslá v novej vláde dostala liberálna strana Áfák Túnis: Slim Šákir má byť ministrom financií a Tájib Bakkúš ministrom zahraničných vecí.
     

"Urobil som nejaké zmeny, aby sme zhromaždili všetky politické sily a mohli začať ihneď pracovať na výzvach, ktorým čelíme," citovala dezignovaného premiéra agentúra Reuters.
     

Nová tuniská vláda musí presadiť ekonomické reformy požadované medzinárodným spoločenstvom a pokračovať v kampani proti islamským militantom.
     

Parlament by mal vyjadriť dôveru novej vláde tento týždeň.
     

Štyri roky po zvrhnutí autokratického vládcu Zína Ábidína bin Alího zavŕšilo Tunisko v októbri svoj prechod k demokracii parlamentnými voľbami, v ktorých zvíťazil Hlas Tuniska. Spomedzi krajín tzv. arabskej jari je Tunisko považované za vzor politického kompromisu a prechodu k demokracii, ktorý zavŕšilo prijatím novej ústavy a slobodnými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies