Tunisko zrušilo zákaz vydaja moslimských žien za nemoslimov

NETKY.SK • 15 September 2017, 10:40 • 2 min
Tunisko zrušilo zákaz vydaja moslimských žien za nemoslimov

TUNIS - Tunisko v rámci opatrení zameraných na zlepšenie ženských práv v krajine zrušilo desiatky rokov platný zákaz, podľa ktorého sa moslimky nemohli vydávať za mužov-nemoslimov.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa prezidentskej kancelárie Sajda Garrašová vo štvrtok informovala, že zákon, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1973, už prestal platiť. Predpokladá sa, že zrušenie danej právnej normy sa v tejto severoafrickej islamskej krajine začne rešpektovať a dodržovať okamžite, domnieva sa agentúra DPA.

 

"Blahoželám Tunisankám, že získali právo slobodne si vybrať svojho partnera," napísala na svojej facebookovej stránke Garrašová. Zákon predtým nariaďoval nemoslimským mužom konvertovať na islam, ak si chceli vziať za manželku ženu moslimského vierovyznania.

 

S návrhom zrušiť túto legislatívnu normu a navyše poskytnúť ženám rovnaké dedičské právo, aké majú muži, prišiel minulý mesiac tuniský prezident Bádží Káid Sabsí. Podľa islamského práva šaría totiž moslimská dcéra dedí len polovicu toho, čo dostáva z majetku syn.

 

Tuniská ústava, prijatá v roku 2014, definuje islam ako štátne náboženstvo. Sabsího návrh vyvolal v Tunisku všeobecnú diskusiu. A to aj napriek tomu, že v porovnaní s inými arabskými štátmi je táto krajina z všeobecného hľadiska pokrokovejšou, čo sa týka presadzovania ženských práv.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona