Tunisko zadržalo od masakry v múzeu už vyše 20 podozrivých militantov

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 17:45 • 2 min
Tunisko zadržalo od masakry v múzeu už vyše 20 podozrivých militantov

TUNIS - Tuniské úrady zadržali od stredajšieho teroristického útoku na múzeum Bárdú (Le musée national du Bardo) v Tunise viac ako 20 podozrivých militantov, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Prebieha rozsiahla operácia proti extrémistom," uviedol hovorca tuniského rezortu vnútra, ktorý zároveň dodal, že polovica z 20 zadržaných osôb je podozrivá z priamej účasti na stredajšom teroristickom útoku.

 

Tuniská vláda plánuje v rámci celoštátne sprísnených bezpečnostných opatrení vyslať armádu do najväčších miest krajiny. Stovky Tunisanov dnes prišli vyjadriť úctu obetiam útoku na omšu v jednej z miestnych katedrál, na ktorej sa zúčastnilo aj viacero ministrov. Na bezpečnosť spomienkového ceremoniálu v centre Tunisu dohliadalo - pozdĺž známeho bulváru Habíb Burgiba - množstvo policajtov.

 

Najsmrteľnejší teroristický útok na cudzincov v Tunisku od roku 2002 prišiel v čase snáh krajiny o prechod k plnej demokracii štyri roky po revolúcií, ktorá odštartovala udalosti takzvanej arabskej jari.

Dvaja atentátnici zastrelili v stredu pri útoku na múzeum 23 ľudí - 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov. Medzi 17 doposiaľ identifikovanými obeťami z radov cudzincov sú občania Talianska, Japonska, Francúzska, Španielska, Kolumbie, Británie, Poľska a Belgicka.

 

K zodpovednosti za útok sa prihlásili militanti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), no odnože al-Káidy v Tunisku zverejnili na svojich účtoch na sociálnych sieťach údajné podrobnosti o masakre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona