Tunisko ukončilo prvú fázu výstavby obranného vaku na hraniciach s Líbyou

NETKY.SK • 7 Február 2016, 14:51 • 2 min
Tunisko ukončilo prvú fázu výstavby obranného vaku na hraniciach s Líbyou

TUNIS - Tunisko ukončilo výstavbu systému pieskových valov, vodných priekop a kontrolných stanovíšť na svojej hranici s Líbyou.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tuniský minister obrany Farhát Huršání, podľa ktorého je Tunisko teraz schopné aktívne a účinne bojovať proti terorizmu.

 

S projektom sa začalo po útokoch islamistov v turistami vyhľadávaných oblastiach Tuniska. Predpokladá sa, že páchatelia týchto útokov prenikli do Tuniska práve z Líbye.

 

Ide o útok z 26. júna 2015, keď osamelý strelec na pláži v letovisku Súsa (Sousse) zastrelil 38 turistov, ako aj o marcový atentát vo vyhľadávanom múzeu Bardo v Tunise, kde džihádistické komando zastrelilo 21 turistov a jedného policajta. K týmto útokom sa prihlásila organizácia Islamský štát, ktorá prebrala zodpovednosť aj za samovražedný útok na autobus prevážajúci členov prezidentskej stráže, pri ktorom zahynulo 12 jej členov.

 

Ako informovali tuniské médiá, v najbližšom čase sa súčasťou hraničnej bariéry stane aj elektronický systém na monitorovanie pohybu.

 

Líbya zažíva od pádu režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 obdobie politickej a bezpečnostnej nestability. Existujú tam dve mocenské centrá, ktoré navzájom súperia o vplyv, čo zneužívajú islamistické bunky. Tie sa snažia vytvoriť si z Líbye základňu pre svoje útoky v oblasti severnej Afriky, ako aj Sýrie a Iraku, kde Islamský štát vlani v lete na obsadených územia vyhlásil svoj kalifát.

 

V posledných týždňoch sa čoraz častejšie objavujú špekulácie, že európske krajiny by mohli podniknúť operáciu proti islamistom v Líbyi. Zdá sa však, že podmienkou na to by malo byť vytvorenie líbyjskej vlády národnej jednoty, čo sa zatiaľ napriek úsiliu medzinárodných sprostredkovateľov nepodarilo.

 

Tuniský minister obrany dnes navyše uviedol, že Tunisko sa vojensky nezapojí do žiadnej intervencie voči Islamskému štátu v Líbyi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies