Tunisko sa zmieta v protestoch, mladá generácia demonštruje proti chudobe a nezamestnanosti

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 14:24 • 2 min
Tunisko sa zmieta v protestoch, mladá generácia demonštruje proti chudobe a nezamestnanosti

TUNIS – Na juhu krajiny sa rozpútali protesty. Ľudom pretiekol pohár trpezlivosti a vyšli do ulíc.

slovakia

left justify in out

Tunisania sa búria proti narastajúcej chudobe a vysokej nezamestnanosti. V posledných dňoch mladý ľudia obsadili zariadenia na ťažbu zemného plynu a ropy, čím sa snažia dať najavo svoju nespokojnosť vláde. Ostré strety s políciou si vyžiadali dve ľudské obete, kedy sa demonštranti vzpriečili a odmietli ustúpiť policajnému komandu.

 

Niektoré hlasy v krajine hovoria o návrate arabskej jari, ktorá sa rozšírila v roku 2011 do celého regiónu. Približne 200 km od mesta Tatavín vzniklo stanové mestečko v ktorom sa začali schádzať mladý ľudia nespokojný s tým, že sa nevedia dlhodobo zamestnať. Nezamestnanosť v regióne sa drží tesne pod 27%, s príchodom ďalších absolventov na pracovný trh sa ráta s nárastom.

 

„Mám 34 rokov a pracoval som v Líbyi,“ opisuje situáciu jeden z nich reportérke nemeckej stanice Deutsche Welle.

Keď v Líbyi v roku 2011 prepukli boje, mladý Tunisan sa vrátil do rodnej krajiny. Prácu už však nezohnal. „Nemám nič. Nie som ženatý, nemám dom. Nie je tu ani žiadne miesto, kam by som mohol zájsť so svojou snúbenicou,“ dodal.


Z guvernorátu Tatavín pritom pochádza väčšina tuniskej ropy. V oblasti je niekoľko zariadení na ťažbu ropy, plynu a fosfátov. Plyn tam podľa agentúry Reuters spracúva aj taliansky energetický gigant ENI alebo rakúsky OMV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies