Tunisko predĺžilo výnimočný stav v krajine o ďalšie tri mesiace

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 08:07 • 2 min
Tunisko predĺžilo výnimočný stav v krajine o ďalšie tri mesiace

TUNIS - Tunisko predĺžilo o ďalšie tri mesiace výnimočný stav v krajine, vyhlásený po novembrovom samovražednom útoku v metropole krajiny, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. Pri útoku zomrelo 12 členov prezidentovej ochranky.

slovakia

left justify in out

O pondelňajšom rozhodnutí prezidenta Bádžího Káida Sibsího v utorok večer informovala prezidentská kancelária, oznámila tlačová agentúra DPA.

 

Je to už tretie predĺženie výnimočného stavu od novembrového útoku, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Rozhodnutie predĺžiť platnosť výnimočných opatrení odráža potenciálne hrozby, ktorým čelí táto severoafrická krajina. S extrémistami bojuje aj na hraniciach s Líbyiou a Alžírskom.

 

Dňa 7. marca zaútočili extrémisti v pohraničnej oblasti s Líbyou a zabili tam 17 vojakov a sedem civilistov. Dnes, takmer dva týždne po zrážkach v oblasti, pri ktorých zahynulo 52 povstalcov, Turecko opätovne otvorilo hraničné priechody s Líbyou. Vtedajšie násilnosti prinútili tuniské úrady vyhlásiť v oblasti zákaz nočného vychádzania a uzavrieť hranice s Líbyou, aby zabránili teroristom vo vstupe do krajiny.

 

Minulý mesiac dokončilo Tunisko budovanie piesočnej bariéry a priekopy pozdĺž polovice svojej hranice s Líbyou, v ktorej vládne od zvrhnutia Muammara Kaddáfího v roku 2011 chaos.

 

Tunisko, ktoré je všeobecne považované za jedinú z krajín arabskej jari, ktorej sa podarilo nastoliť demokraciu, prežilo vlani sériu útokov s veľkým počtom obetí.

 

Pri útokoch teroristov vlani v marci a júni, na múzeum Bardo a letovisko v blízkosti Sousse, zomreli desiatky prevažne zahraničných turistov.

 

Predĺženie výnimočného stavu dáva vláde právomoc zakázať verejné zhromaždenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies