Tunisko predĺžilo výnimočný stav o ďalšie tri mesiace

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:55 • 2 min
Tunisko predĺžilo výnimočný stav o ďalšie tri mesiace

TUNIS - Tuniský prezident Bádží Káid Sibsí predĺžil o ďalšie tri mesiace výnimočný stav, ktorý bol v tejto severoafrickej krajine vyhlásený po vlaňajšom novembrovom samovražednom útoku islamistov na vojenský autobus v metropole Tunis.

slovakia

left justify in out

O jeho utorňajšom rozhodnutí, ktoré dnes nadobudlo účinnosť, informovala tuniská štátna agentúra TAP. Počas výnimočného stavu disponujú hlava štátu i armáda väčšími právomocami. Úrady majú napríklad právo obmedzovať prácu médií a zakazovať štrajky a verejné zhromaždenia, ktoré by mohli narušiť poriadok.

 

Tuniské vedenie rozhodlo o vyhlásení výnimočného stavu po samovražednom bombovom útoku z 24. novembra, kedy v hlavnom meste Tunis zahynulo 12 príslušníkov prezidentskej stráže a páchateľ. K činu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Išlo o tretí veľký útok militantných islamistov v Tunisku v roku 2015.

 

Pri masakre v múzeu Bárdú (Bardo) v metropole Tunis z marca 2015 mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli potom nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.

 

Tunisko je pritom považované za krajinu, ktorá - na rozdiel od iných severoafrických krajín - relatívne hladko zvláda postupný prechod k demokracii. Veľkým rizikom pre bezpečnostnú a politickú stabilitu sú však tisíce Tunisanov, ktorí sa pridali k džihádistickým organizáciám bojujúcim v Iraku, Sýrii či Líbyi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies