K útoku na autobus s prezidentskou strážou v Tunisku sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 25 November 2015, 12:32 • 2 min
K útoku na autobus s prezidentskou strážou v Tunisku sa prihlásil Islamský štát

TUNIS - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila dnes k zodpovednosti za utorňajší samovražedný útok na autobus s príslušníkmi tuniskej prezidentskej stráže. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tejto organizácie. Biely dom dnes v tejto súvislosti vyjadril ochotu pomôcť tuniskej vláde pri vyšetrovaní útoku.

slovakia

left justify in out

Bombu v autobuse vezúcom príslušníkov tuniskej prezidentskej stráže odpálil v metropole Tunis samovražedný atentátnik. Výbuch zabil najmenej 13 ľudí a prinútil vládu vyhlásiť v krajine výnimočný stav. Podľa predbežného vyšetrovania mal útočník na chrbte batoh. Mal oblečený kabát a na ušiach slúchadlá. Odpálil sa v okamihu, keď nastupoval do autobusu s príslušníkmi prezidentskej stráže, ktorých mal odviezť do služby v prezidentskom paláci. Tuniskej rozhlasovej stanici Šams to povedal zdroj z prezidentskej ochranky.


Utorňajší atentát na hlavnom bulvári tuniskej metropoly ukázal, ako môžu islamskí militanti Tunisku ublížiť. V júli zaútočili streľbou v hoteli na pláži v letovisku Súsa (Sousse) a predtým v marci v múzeu Bárdú (Bardo) v Tunise, pričom k obom útokom sa prihlásil Islamský štát.


K utorňajšiemu útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Tunisko, ktoré bolo donedávna považované za vzor prechodu na demokraciu po zvrhnutí autokratického vládcu v roku 2011, sa čoraz častejšie stáva cieľom militantov. Tuniský premiér Habíb Síd po mimoriadnej schôdzke bezpečnostného kabinetu novinárom povedal, že "je to vývoj v správaní sa teroristov. Tento raz zaútočili na symbol štátu v samom srdci hlavného mesta".


Utorňajší bombový útok na autobus bol prvým samovražedným útokom v metropole. V októbri 2013 sa vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik na pláži v Súse a predtým zaútočil samovražedný atentátnik al-Káidy v synagóge na ostrove Džerba, kde zabil 21 ľudí.


V uliciach Tunisu dnes hliadkovali vojaci i ozbrojená polícia. Zriadili tam kontrolné body, na ktorých prehľadávali vozidlá i chodcov. Do budovy medzinárodného letiska bezpečnostné sily vpúšťali iba cestujúcich.


Tunisko patrí medzi sekulárne krajiny arabského sveta a od tzv. arabskej jari v roku 2011 sa v porovnaní so susednou Líbyou či Egyptom tešilo relatívnej stabilite. Má novú ústavu, uskutočnilo slobodné voľby a kompromisná politika, na ktorej sa dohodli sekulárne a islamistické strany, umožnila krajine dosiahnuť pokrok.


Pre Tunisko, ktorého ekonomika je silno závislá na cestovnom ruchu, je boj s islamskými militantmi veľkou výzvou. V Iraku, Sýrii a susednej Líbyi bojuje v radoch Islamského štátu a ďalších militantných skupín vyše 3000 Tunisanov.
Páchatelia útokov v Súse a múzeu Bárdú absolvovali výcvik v džihádistických táboroch v Líbyi.


Tuniská vláda začala na hraniciach s Líbyou v snahe zabrániť militantom vo vstupe do krajiny stavať bezpečnostný múr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona