Tunisko je pripravené na letnú sezónu

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 06:56 • 2 min
Tunisko je pripravené na letnú sezónu

Tunisko je pripravené na letnú sezónu - Cestovanie Nádych Orientu, dlhé piesočné pláže, priezračné more, ale aj viac ako 3000-ročná história s kultúrnymi a historickými pamiatkami, to je dnešná Tuniská republika, ktorá je pripravená privítať prvých turist

slovakia

left justify in out

img

Nádych Orientu, dlhé piesočné pláže, priezračné more, ale aj viac ako 3000-ročná história s kultúrnymi a historickými pamiatkami, to je dnešná Tuniská republika, ktorá je pripravená privítať prvých turistov v prímorských letoviskách i vo vnútrozemí.    
"Privíta vás nové Tunisko, demokratické Tunisko a hlavne bezpečné Tunisko. Pokračujeme v pozitívnych zmenách, v cestovnom ruchu pracujú dva milióny našich ľudí. Som hrdý na celý národ, ako dokázal urobiť revolúciu bez zbraní, som hrdý na to, že žijem v krajine, kde majú ženy rovnaké práva ako muži, že deti majú povinnú školskú dochádzku, že vychovávame mladých ľudí na našich univerzitách, že patríme ku krajinám s najdlhšou históriou a dali sme svetu mnoho známych ľudí," uviedol na stretnutí so zástupcami českých a slovenských médií v závere minulého týždňa v Tunise tajomník ministerstva turizmu Tuniskej republiky Slim Chaker.
"Turisti z Čiech a Slovenska patria do desiatky tých, ktorí trávia dovolenku u nás. Dohovoríte sa po francúzsky, anglicky, ale aj nemecky či španielsky; naše prímorské centrá ponúkajú komfort pre všetkých, ľudia sa zoznámia s našimi dejinami aj gastronómiou. Pre tento rok investujeme do rozvoja a propagácie cestovného ruchu 30 miliónov eur," dodal tajomník.
Počas jednej dovolenky nemožno precestovať celú túto severoafrickú krajinu. "Pri prvej návšteve by som si určite prezrel významné miesta histórie, múzeá, snažil by som sa vybrať si dobrý hotel a strávil by som aj dva dni na Sahare," povedal pre TASR Slim Chaker.
Tuniská republika má rozlohu 163.610 km2, hlavným mestom je Tunis. Leží na pobreží Stredozemného mora medzi Alžírskom a Líbyou. Zemepisne sa delí na tri časti - Tabarka, tuniská pevnina a ostrov Džerba. Má dlhé a pomerne členité pobrežie s výrazným Gábeským zálivom, nazývaným Malá Syrta.
Tunisko má desať miliónov obyvateľov, z ktorých viac ako 60 percent žije v mestách; úradnými sú arabský a francúzsky jazyk. Prevažnú časť obyvateľov tvoria tuniskí Arabi; k moslimskému náboženstvu sa hlási 98 percent obyvateľov.
Najvyšší vrch Džabal aš-Šánabí má výšku 1544 metrov nad morom, najdlhšou riekou je Medžerda, ktorá meria 365 kilometrov. Menou je tuniský dinár (kurz je 1,93 dinára za euro), národným jedlom je kuskus, nápojom pravá tuniská káva alebo mätový čaj s píniovými orieškami. V Tunisku je olivovník svätým stromom, v krajine ich rastie 72 miliónov a olivový olej je tretím vývozným artiklom.
Najznámejšími prímorskými strediskami sú Súsa (Sousse), Hammámát (Hammamet), Marsan al-Kantáwí (Port El-Kantaoui), Munastír (Monastir) a ostrov Džerba (Djerba).
Olivovník je v Tunisku svätý strom; v krajine je priemerná teplota vzduchu v letných mesiacoch je 33 stupňov, mora 25 stupňov.
Ministerstvo turizmu v Tunise má sídlo hneď vedľa centrálneho námestia, na ktorom je ministerstvo vnútra. Dejinné udalosti krajiny, nazvané aj "jazmínová revolúcia", pripomínajú zátarasy okolo vládnych budov časti námestia a vojenská hliadka, ktorá je na strane revolučných zmien.
Záverečným impulzom pre začatie revolúcie bol 17. december minulého roku, keď sa upálil 26-ročný Muhammad Búazízí na protest proti tomu, že nemohol uživiť rodinu. Nová vláda pripravuje novú ústavu a prvé demokratické voľby, ktoré sa uskutočnia v júli. Revolúcia v Tunisku dala podnet k revolučnému pohybu aj v ďalších afrických krajinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies