Tunisko je aj naďalej terčom Islamského štátu

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 15:34 • 2 min
Tunisko je aj naďalej terčom Islamského štátu

TUNIS - Prostredníctvom videa vyzýva Islamský štát (IS) na ďalšie útoky v Tunisku. Video sa objavilo len 3 týždne po dvoch samovražedných útokoch, ktorých terčom bola polícia v hlavnom meste Tunis. K útokom sa vtedy prihlásilo IS.

slovakia

left justify in out

Video sa objavilo na kanáloch IS a na sociálnych sieťach počas včerajších hodín. Zachytáva ozbrojených mužov v kuklách, ktorí sľubujú vernosť džihádistickému vodcovi Abú Bakr Bagdádímu.

 

"Tvoji vojaci a tvoji synovia v krajine Kajrawánu si vedú dobre," povedal jeden z mužov účinkujúcich vo videu pod pseudonymom abú Umar al-Túnisí (Tunisan). Ďalší džihádista, používajúci meno abú Chálid Túnisí, vo videu vyzval "zasiať (v Tunisku) teror".

 

 

 

Autenticitu videa, ktoré bolo rozoslané cez aplikáciu Telegram, nebolo možné okamžite overiť. Po revolúcii, ktorá sa v Tunisku odohrala v roku 2011, krajina zaznamenala nárast extrémizmu a útokov cielených na vojakov, políciu, civilistov, ale aj zahraničných turistov. Bezpečnostná situácia sa síce v posledných rokoch zlepšila, ale výnimočný stav vyhlásený v roku 2015 platí aj naďalej.

 

img

 

Útoky sa negatívne premietli do príjmov z turistického ruchu, ktoré boli vlani o tretinu nižšie ako v roku 2014. Napriek nestabilnej situácii Tunisko patrí k vyhľadávaným miestom dovolenky veľkej časti Európanov dovolenkujúcich v zahraničí. Tamojšia mešita v Kajrawáne je jedným z najvýznamnejších islamských pútnických miest a medina, historická časť mesta, bola v roku 1988 zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona