Tuniskí poslanci schválili termíny parlamentných a prezidentských volieb

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:53 • 2 min
Tuniskí poslanci schválili termíny parlamentných a prezidentských volieb

TUNIS - Tuniskí poslanci dnes súhlasili s tým, aby sa parlamentné voľby konali 26. októbra a prvé kolo prezidentských volieb 23. novembra tohto roku.

slovakia

left justify in out

Parlament tak potvrdil termíny hlasovaní navrhnuté ústrednou volebnou komisiou. Volebným procesom by sa mal ukončiť zdĺhavý prechod krajiny k štandardnej demokracii po povstaní z roku 2011, ktoré odštartovalo udalosti tzv. arabskej jari.
     

Tunisko od revolúcie vedie dočasná vláda. Krajina tento rok prijala novú ústavu, ktorú západné krajiny označili za modelovú pre ostatné arabské krajiny usilujúce sa o prechod k demokratickému zriadeniu. 
     

Prvé porevolučné slobodné voľby v Tunisku vyhrali umiernení islamisti, ktorí následne zostavili koaličnú vládu. Zavraždenie dvoch lídrov sekulárnej opozície však vyvolalo politickú krízu a viedlo k vypísaniu nových volieb. 
     

Pokojný priebeh oboch očakávaných hlasovaní by podľa agentúry Reuters mohol pomôcť obnoviť dôveru investorov v tuniskú ekonomiku, ktorá od revolúcie zažíva výrazný pokles.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies