Tuniskí lídri rokujú o novej dohode o rozdelení moci v krajine

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 09:08 • 2 min
Tuniskí lídri rokujú o novej dohode o rozdelení moci v krajine

TUNIS - Napätie v Tunisku sa znova vystupňovalo po štvrtkovej vražde poslanca a predstaviteľa sekulárnej opozície Muhammada Brahmího.

slovakia

left justify in out

Koaliční partneri v Tunisku vládnucej islamistickej strany v sobotu uviedli, že rokovaniami sa snažia dosiahnuť novú dohodu o rozdelení moci v krajine. Ide o súčasť ich úsilia o upokojenie situácie v krajine, ktorú znovu ovládli nepokoje. Tentoraz sa napätie vystupňovalo kvôli vražde občianskeho aktivistu a poslanca.

Hovorca ústavodarného zhromaždenia - tuniského prechodného parlamentu, ktorého úlohou je vypracovanie novej ústavy - povedal, že dosiahnutie dohody sa očakáva v najbližších hodinách. "Terajší trend spočíva v rozšírení mocenskej základne," spresnil Mufdi al-Masadi pre miestnu rozhlasovú stanicu.

Snaha svetských koaličných partnerov vládnucej umiernenej islamistickej strany an-Nahda (Strana obnovy) by mohla pomôcť zmierniť stupňujúcu sa nekompromisnú rétoriku na oboch stranách, píše agentúra Reuters. Napriek rokovaniam protesty v krajine trvajú, niektoré majú násilný priebeh, keďže polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn. 

Napätie v Tunisku sa vystupňovalo


Napätie v Tunisku sa znova vystupňovalo po štvrtkovej vražde poslanca a predstaviteľa sekulárnej opozície Muhammada Brahmího. Opozícia začala okamžite zvolávať protestné akcie a požadovať rozpustenie islamistami vedenej vlády.

Vplyv na situáciu v Tunisku má zrejme aj vývoj v Egypte, kde armáda zosadila demokraticky zvoleného, no nepopulárneho islamistického prezidenta Muhammada Mursího, a to len rok po tom, ako sa ujal funkcie. 

Poslanca Muhammada Brahmího z arabskej nacionalistickej strany Ľudové hnutie zastrelili vo štvrtok pred jeho domom v metropole Tunis. Išlo už o druhý prípad zabitia predstaviteľa tuniskej opozície od začiatku tohto roku.

Vo februári za podobných okolností zahynul ľavicový opozičný politik Šukrí Balajid. Jeho zabitie vyvolalo hlbokú politickú krízu, v dôsledku ktorej takmer zlyhal proces demokratickej transformácie po páde dlhoročného autoritatívneho režimu. Podľa úradov stáli za Balajidovým zabitím islamskí extrémisti, ktorých sa zatiaľ nepodarilo vypátrať. 

Hlavným podozrivým z Brahmího zabitia je extrémistický salafista abú Bakr Hákim, po ktorom sa už pátra za pašovanie zbraní z Líbye, uviedla koncom týždňa agentúra Reuters. Brahmího zabili tou istou zbraňou ako pred šiestimi mesiacmi jeho straníckeho kolegu Balajida.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona