Tuniské úrady z bezpečnostných dôvodov odložili znovuotvorenie múzea Bardo

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 11:10 • 2 min
Tuniské úrady z bezpečnostných dôvodov odložili znovuotvorenie múzea Bardo

TUNIS - Tuniské úrady z bezpečnostných dôvodov odložili na dnes plánované znovuotvorenie múzea Bardo (v arabčine Bárdú), kde sa pred týždňom odohral atentát s 23 obeťami na životoch. S odvolaním sa na tuniské úrady o tom dnes informovala televízia France24. Náhradný termín znovuotvorenia múzea zatiaľ nie je známy.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa pri príležitosti znovuotvorenia múzea mal dnes konať koncert symfonického orchestra za prítomnosti ministerky kultúry Selmy Elloumiovej-Rekikovej. Cieľom bolo ukázať teroristom, že "nedosiahli svoj cieľ", a vyslať aj pozitívny signál o Tunisku turistom, ktorých do tejto severoafrickej krajiny od revolúcie v roku 2011 prichádza oveľa menej, čo zrejme súvisí s ich obavami o bezpečnosť.

 

Vláda sa so znovuotvorením múzea poponáhľala, pretože sa obáva, že útok z 18. marca by mohol mať ničivý vplyv na už aj tak poškodený turistický ruch, od ktorého závisia príjmy tisícov ľudí i štátu ako takého, upozornila France24.

 

Vlani Tunisko navštívilo šesť miliónov cudzincov, čo je v porovnaní s rokom 2010 o 12 percent menej. Výrazný je tento rok najmä pokles záujmu Francúzov - ide zrejme o dôsledok ich obáv po islamistických útokoch v Paríži, pri ktorých prišlo o život 17 ľudí.

 

Rok 2015 mal byť pri tom pre Tunisko sľubný, pokiaľ ide o turistický ruch. Cestovateľský magazín National Geographic Traveler ho totiž zaradil medzi 20 najlepších destinácií roka. Zdôvodnil to práve kultúrnymi zážitkami, pričom ako miesto, ktoré neslobodno pri návšteve vynechať, uviedol práve múzeum Bardo.

 

Ministerka Elloumiová-Rekiková cez víkend v rozhovore pre France24 informovala, že zájazdy do Tuniska zrušila len jedna poľská cestovná kancelária. Ako je však známe, viacero spoločností ponúkajúcich plavbu po Stredomorí "z obáv o bezpečnosť svojich klientov a posádok" zrušilo obvyklú zastávku v Tunise.

 

Ministerka uviedla, že tuniské úrady po útokoch v múzeu Bardo sprísnili bezpečnostné opatrenia v turistických oblastiach, ako aj v okolí tzv. citlivých miest.

 

Delegáti cestovných kancelárií tieto opatrenia vítajú. Dodávajú, že ich klienti prejavujú záujem o pobyty v Tunisku. Na sociálnej sieti Facebook sa objavila skupina I will come to Tunisia this summer (Toto leto idem do Tuniska), ktorá sa za päť dní od spustenia "zapáčila" asi 60.000 ľuďom.

 

Pri teroristickom útoku v múzeu Bardo zahynulo 23 ľudí vrátane dvoch ozbrojencov. Medzi obeťami boli aj občania Talianska, Japonska, Francúzska, Španielska, Kolumbie, Británie, Poľska a Belgicka.

Podľa tuniského rezortu vnútra dvojica absolvovala výcvik v džihádistickom tábore, nachádzajúcom sa na území ovládanom teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) v susednej Líbyi.

 

Tuniský premiér Habíb Síd prepustil v pondelok šiestich policajných veliteľov, pričom medzi nimi boli aj policajti, ktorí mali v čase smrteľného útoku na starosti bezpečnosť turistov a príslušníkov tajnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies