Tuniské úrady identifikovali útočníka na autobus prezidentskej gardy

NETKY.SK • 26 November 2015, 15:37 • 2 min
Tuniské úrady identifikovali útočníka na autobus prezidentskej gardy

TUNIS - Tuniské úrady dnes identifikovali páchateľa samovražedného atentátu, ktorého terčom bol autobus prepravujúci príslušníkov prezidentskej gardy.

slovakia

left justify in out

Páchateľom bol Tunisan, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje.

 

Pri utorkovom útoku, ktorý sa odohral v hlavnom meste Tunis, zahynulo okrem páchateľa 12 osôb. K činu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

V súvislosti s atentátom bolo podľa ministerstva vnútra zadržaných ďalších 30 podozrivých.

 

Tunisko prežíva náročné obdobie prechodu k demokracii, ktoré bolo v októbri tohto roku ocenené aj Nobelovou cenou za mier. Krajina však čelí opakovaným prienikom ozbrojených teroristických skupín z Líbye a Alžírska a zápasí aj s vlastnými zradikalizovanými islamistami.

 

Terčom ich útokov sú najčastejšie bezpečnostné zložky, ale opakovane im boli vystavení aj turisti zo zahraničia. Práve cestovný ruch je dôležitou položku v príjmoch štátu. Tento rok však boli tieto príjmy ohrozené dvoma teroristickými útokmi. Prvý z nich sa odohral v tuniskom múzeu Bardo, kde mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Port El-Kantaoui neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona