Tuniské bezpečnostné zložky zlikvidovali popredného člena vedenia al-Káidy

NETKY.SK • 22 Január 2018, 09:23 • 2 min
Tuniské bezpečnostné zložky zlikvidovali popredného člena vedenia al-Káidy

TUNIS - Tuniské úrady počas víkendu oznámili, že bezpečnostné zložky usmrtili člena vedenia al-Káidy islamského Maghribu (AQIM), po ktorom bolo už roky vyhlásené pátranie.

slovakia

left justify in out

Tuniské bezpečnostné zložky spresnili, že zabitým je Alžírčan Bilál Kubbí, ktorý bol blízkym spolupracovníkom vodcu AQIM Abdalmálika Drúkdala. Kubbí bol podľa tuniských zdrojov zodpovedný za udržiavanie spojenia medzi velením AQIM a jeho tuniskou vetvou Ukba ibn Náfi.

 

Alžírsko po Kubbím pátralo od roku 1993. O život prišiel v piatok počas operácie tuniských jednotiek osobitného určenia a Národnej gardy, pri ktorej zahynul aj veliteľ miestnych jednotiek vetvy Ukba ibn Náfi, Alžírčan Bašír bin Nádží, známy aj ako Hamza an-Nimr či al-Mar.

 

Operácia tuniských bezpečnostných zložiek sa uskutočnila v horách v provincii Kasrajn, kde pomerne často dochádza k ozbrojeným zrážkam medzi armádnymi jednotkami a oddielmi AQIM či džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Bunky Ukba ibn Náfi vznikajú od roku 2012 po celom Tunisku, najmä však v horských oblastiach pri hraniciach s Alžírskom, vrátane provincie Kasrajn.

 

Toto zoskupenie je napojené na AQIM a je podozrievané aj zo spoluúčasti na atentáte v tuniskom múzeu Bardo (Bárdú) z marca 2015. Tento a podobné teroristické útoky sa prejavili na znížení záujmu zahraničných turistov o dovolenkové pobyty v Tunisku, ktoré je pritom od príjmov v cestovnom ruchu závislé.

 

Tunisko v novembri 2017 o ďalšie tri mesiace predĺžilo výnimočný stav, ktorý v tejto severoafrickej krajine platí už od roku 2015 pre pretrvávajúcu hrozbu útokov islamských extrémistov.

 

Tuniské vedenie rozhodlo o vyhlásení výnimočného stavu po samovražednom bombovom útoku z 24. novembra 2015, keď v hlavnom meste Tunis zahynulo 12 príslušníkov prezidentskej stráže a páchateľ. K činu sa prihlásil Islamský štát. Išlo o tretí veľký útok militantných islamistov v Tunisku v roku 2015.

 

Pri predchádzajúcej masakre v múzeu Bárdú v metropole Tunis z marca 2015 mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli 2015 potom nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa, kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies