Tuniská vláda robí zmeny na vysokých postoch, premiér odvolal námestníka ministra vnútra

NETKY.SK • 2 December 2015, 09:36 • 2 min
Tuniská vláda robí zmeny na vysokých postoch, premiér odvolal námestníka ministra vnútra

TUNIS - Tuniský premiér Habíb Síd odvolal v utorok z funkcie námestníka ministra vnútra Rafíka Šallího. Stalo sa tak týždeň po tom, ako pri útoku samovražedného atentátnika zahynulo 12 príslušníkov prezidentskej stráže, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení tuniskej vlády sa uvádza, že Šallí bol zbavený služobných povinností preto, aby sa mohol ujať inej, bližšie nešpecifikovanej funkcie. Tuniská vláda ohlásila veľké zmeny aj na iných vysokých postoch ministerstva vnútra, vrátane vymenovania nového riaditeľa pre verejnú bezpečnosť a generálneho inšpektora národnej bezpečnosti.


K takýmto zmenám došlo na tuniskom ministerstve vnútra tohto roku už po tretí raz. Podobne premiér postupoval po marcovom útoku v múzeu Bárdú (Bardo) v metropole Tunis, kde mladí tuniskí džihádisti zastreli 21 zahraničných turistov a jedného policajta. V júli nasledoval útok v hoteli Riu Imperial Marhaba v obľúbenom letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El-Kantaoui) neďaleko mesta Súsa (Sousse), kde prišlo o život 38 turistov, väčšinou Britov.


K zodpovednosti za bombový útok na autobus príslušníkov prezidentskej stráže, pri ktorom 24. novembra zahynulo 12 ľudí a útočník, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).
Tunisko prežíva náročné obdobie prechodu k demokracii, za čo bolo v októbri tohto roku ocenené aj Nobelovou cenou mieru. Krajina však čelí opakovaným prienikom ozbrojených teroristických skupín z Líbye a Alžírska a zápasí aj s vlastnými zradikalizovanými islamistami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona