Tuniská polícia použila slzotvorný plyn voči prívržencom opozície

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 16:44 • 2 min
Tuniská polícia použila slzotvorný plyn voči prívržencom opozície

TUNIS - Sekulárne opozičné strany v Tunisku žiadajú rozpustenie parlamentu a odstúpenie islamistami vedenej vlády.

slovakia

left justify in out

Tuniská polícia použila dnes pred budovou parlamentu slzotvorný plyn, aby rozohnala dav sekulárnych demonštrantov, ktorí žiadali rozpustenie islamistami ovládaného zákonodarného zboru. Pred parlamentom sa zišli aj prívrženci islamistických poslancov, ktorí zasa bránili legitimitu súčasnej vlády. 

Ako informovala agentúra Reuters, polícia začala aktivovať granáty so slzotvorným plynom po tom, ako pred parlament začali prúdiť stovky prívržencov opozície, ktorí sa dnes zúčastnili na pohrebe zavraždeného sekulárneho politika Muhammada Brahmího. 

Na pohrebnej procesii z domu zavraždeného na tuniský cintorín al-Džaláz sa zúčastnilo asi 10.000 ľudí. Na pochod, ktorý mal podobne ako aj samotný pohreb pokojný priebeh, dohliadal veľký počet príslušníkov polície, informovali agentúry DPA a Sinchua. 

Sekulárne opozičné strany v Tunisku žiadajú rozpustenie parlamentu a odstúpenie islamistami vedenej vlády. Stovky islamistov však dnes na protidemonštrácii pred parlamentom vykrikovali heslá odsudzujúce snahy opozície, ktoré označili za pokus o potlačenie demokracie. 

Poslanca Muhammada Brahmího z arabskej nacionalistickej strany Ľudové hnutie zastrelili vo štvrtok pred jeho domom v metropole Tunis. Išlo už o druhý prípad zabitia predstaviteľa tuniskej opozície od začiatku tohto roku.

Vo februári za podobných okolností zahynul ľavicový opozičný politik Šukrí Balajid. Jeho zabitie vyvolalo hlbokú politickú krízu, v dôsledku ktorej takmer zlyhal proces demokratickej transformácie po páde dlhoročného autoritatívneho režimu. Podľa úradov stáli za Balajidovým zabitím islamskí extrémisti, ktorých sa zatiaľ nepodarilo vypátrať. 

Hlavným podozrivým z Brahmího zabitia je extrémistický salafista abú Bakr Hákim, po ktorom sa už pátra za pašovanie zbraní z Líbye, uviedla koncom týždňa agentúra Reuters. Brahmího zabili tou istou zbraňou ako pred šiestimi mesiacmi jeho straníckeho kolegu Balajida. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies