Tuniská islamistická Strana obnovy priznala porážku v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 27 Október 2014, 16:56 • 2 min
Tuniská islamistická Strana obnovy priznala porážku v parlamentných voľbách

TUNIS - Čelné tuniské islamistické zoskupenie - Strana obnovy (an-Nahda) dnes priznala svoju porážku v nedeľňajších voľbách ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov a zablahoželala svojmu sekulárnemu súperovi - Tuniskej výzve (Nidáa Túnis) k získaniu väčšiny parlamentných kresiel. Oznámila to tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Prijali sme tento výsledok a blahoželáme víťazovi," citoval Reuters vysokého predstaviteľa Strany obnovy Lotfiho Zitúna. Povedal, že strana opätovne vyzýva na vytvorenie vlády národnej jednoty, v ktorej by bola zastúpená aj Strana obnovy, v záujme Tuniska.
     

Odhady volebných výsledkov zverejnené po ukončení hlasovania v nedeľu v noci ukázali, že sekulárna Tuniská výzva by mala mať v 217-člennom parlamente 80 kresiel a islamistická Strana obnovy 67.
     

Oficiálne výsledky, ani čiastkové, ešte volebná komisia nezverejnila.
     

Súčasné voľby sú druhé od zvrhnutia dlhoročného autokratického vládcu krajiny Zín Ábidín bin Alího v roku 2011. V prvých voľbách, ktoré sa konali ešte v daný rok, zvíťazila Strana obnovy a vládla v koalícii až do začiatku tohto roka, kedy počas politickej krízy v krajine uvoľnila cestu úradníckej vláde.  
     

Tunisko sa radí medzi najsekulárnejšie z arabských krajín a je vyzdvihované ako príklad politického kompromisu po tom, ako sekulárne strany a islamisti tento rok schválili novú ústavu a vypísali terajšie parlamentné voľby. V roku 2011 sa v Tunisku zrodila séria povstaní tzv. arabskej jari, ktoré postupne zasiahli arabský svet na severe Afriky a na Blízkom východe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies